Ukrajinci nám dávají na p*del. Dněpr je plný mrtvol, běduje okupant po telefonu své ženě

Ukrajinský voják se fotí u dělostřelecké palby v Doněcké oblasti. (3. září 2022)

Válka na Ukrajině (7.9.2022 6:00)

Ukrajinci pokračují v útocích na jižní frontě, kde na konci srpna vyhlásili ofenzivu. Součástí masivního protiútoku je ostřelování ruských strategických cílů i likvidace samotných okupantů a těžké techniky. Zdá se, že Rusové v okolí Chersonu se v důsledku toho nachází ve velmi složité situaci. Dokazovat to může i uniklá nahrávka, která má dokumentovat telefonát zoufalého ruského vojáka s manželkou.

Nahrávku zveřejnilo hlavní ředitelství zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany. Ruský voják se své ženě snažil dovolat pravděpodobně během noci. Na sociálních sítích se objevil anglický překlad.

„Zlato, spala jsem. Jak dlouho se pokoušíš dovolat?“ ptala se žena. „Asi 40 minut. Vykouřil jsem polovinu krabičky cigaret. Máme tady už kolem 300 zraněných, do h*jzlu. (Ukrajinci) nám dávají na p*del,“ odpověděl okupant, který slouží u Chersonu.

Později zmínil, že ostrým útokům čelí také ruské jednotky, které na jih Ukrajiny přijely z ruského města Belogorsk: „Několik vojáků zranily šrapnely. Kluci nemají ani vyhloubené zákopy. Schytávají to do rukou, nohou i zad. Z*sraný raketomety HIMARS. Mají dlouhý dostřel. Zasáhly i naše tanky.“

„Zdravotníci vyzvedli těch 300 zraněných. Pak jsme zaslechli, že nedaleko od nás byl zasažen náš tank a že vojáci potřebují vyzvednout. Nevíme, kde přesně jsou. Jeden náš letoun je začal hledat, ale nevrátil se. Vypadá to, že ho (Ukrajinci) sestřelili,“ dodal voják.

Následně zmínil své podezření, že mu ukrajinská armáda zřejmě sleduje jeho mobilní telefon či telefony: „Dva údery byly přímo zaměřeny na můj mobil. Nemůžu tu 40 minut čekat na to, až mi něco spadne na hlavu, ať už to bude bomba, nebo raketa.“

Visingr: Ukrajincům se zatím daří

Rusům u Chersonu situaci výrazně komplikuje i fakt, že Ukrajinci v posledních dnech zneškodnili většinu mostů, které na jihu země vedou přes řeku Dněpr, což okupantům ztěžuje zásobování i případnou evakuaci. „Ten z*sraný Dněpr je teď plný mrtvol. Všechny mosty jsou zničené, všechno je v h*jzlu a my jsme v totální p*deli. Kluci řeku mohou překonat jen pomocí lodí,“ nadával ruský voják.

Že se Ukrajincům zatím během chersonské ofenzivy daří, potvrzují také západní experti. Český vojenský analytik Lukáš Visingr však v rozhovoru pro CNN Prima NEWS upozornil, že takto rozsáhlou operaci nelze komplexně hodnotit po necelých dvou týdnech.

„Opatrně lze ovšem říct, že se Ukrajincům zatím daří. Postupují, ničí nepřátelské cíle, zatlačují Rusy a získávají zpět část území. Působí Rusům ztráty. Že to začalo dobře, ale ještě neznamená, že by byl úspěch zaručený. Mají velmi slušnou šanci uspět, nikoliv ale záruku,“ řekl expert.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Tagy:
válka most útok manželka vojáci voják Ukrajina mobilní telefon zpravodajská služba mosty Rusko mrtvoly nahrávka Ministerstvo obrany České republiky Dněpr Lukáš Visingr Cherson Chersonská oblast ostřelování