Rozhazovačná Anglie: Premier League se v zimě utrhla z řetězu, válcuje zbytek evropské elity

I když bývá zimní přestupové období ve fotbale spíše jen dozbrojovací fází sezony, anglické kluby se v čele s Chelsea utrhly z řetězu. V lednu už za posily utratily kolem půl miliardy eur, což je zcela jiný svět, než ve kterém žijí zbylé čtyři nejlepší evropské soutěže.

Žádný zimní spánek. Fotbalová škatulata se dala do pohybu a mnoho z nich s vysokou cenovkou skončilo na Britských ostrovech. Celková hodnota zboží s cílem v Premier League se podle společnosti Deloitte dostala zhruba na 500 milionů eur (11,9 miliardy korun), čímž byl překonán lednový rekord z roku 2018.

Hýření ve fotbalovém prostředí je uzpůsobené především léto. Zaprvé zůstává přestupové okno otevřené výrazně déle, zadruhé nejde o zásah do rozehrané sezony a času na zapracování posil je o poznání více.

Nicméně v Británii šli proti trendu a odklonili se od pouhých kosmetických změn. Především Chelsea poháněná novými vlastníky – americkým konsorciem Todda Boehlyho – zdánlivě ztratila kontrolu nad utrácením. Nalákala akvizice za 200 milionů eur (4,7 miliardy korun) v čele se 100milionovým Michailem Mudrykem, který přišel ze Šachtaru Doněck. Z celého anglického koláče tak rozdala do evropských klubů významnou část.

Většina z 20 týmů z Premier League řešila zimní upgrade kádru spíše hostováními nebo skromnějšími nákupy. Vyčnívá snad jen kauf Liverpoolu, jemuž se po mistrovství světa v Kataru zalíbil nizozemský ofenzivní hráč Cody Gakpo. Reds do PSV Eindhoven mají poslat 42 milionů eur (miliardu korun).

Mohlo by vás také zajímat: Bez klubu i možné kauce. Obránce Alves skončil kvůli nařčení ze sexuálního zneužití ve vazbě.

Velkolepé rozhazování za Lamanšským průlivem ilustruje fakt, že jen transfer Gakpa by pohodlně pokryl celkové útraty klubů ze tří dalších nejlepších evropských lig.

Databáze Transfermarkt uvádí, že celá italská Serie A v lednu investovala do posil jen 14,4 milionu eur (343 milionů korun). Ve Francii zatím nijak nekonal gigant Paris Saint-Germain, který se jinak nebojí omámit evropskou konkurenci a její hráče prakticky neomezeným budgetem. I to přispělo k tomu, že celkové výdaje Ligue 1 se zastavily na sumě 34,6 milionu eur (824 milionů korun). A ve španělské La Lize rovněž nepřistála žádná drahá bomba, takže posily dohromady stály 24,1 milionu eur (574 milionů korun).

Trochu více živo bylo v německé Bundeslize, kde klubové kasy opustilo 58,3 milionu eur (1,4 miliardy korun). Nicméně to jsou v porovnání s Premier League prakticky jen „drobné“.

Tagy:
Velká Británie Anglie zima Premier League Bundesliga La Liga fotbal sport Serie A Paris Saint-Germain Ligue 1 Liverpool FC Deloitte přestupy posily Britské ostrovy Chelsea FC Šachtar Doněck FC Michailo Mudryk Cody Gakpo