Terorismu se nevyhneme, tvrdí bezpečnostní expert. Zmínil radikální buňky islamistů v Česku

Teroristický útok na Českou republiku je podle bezpečnostního experta Davida Bohbota pouze otázkou času. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS dále sdělil, že se Evropa musí začít připravovat na boj o přežití. Vyloučit přitom podle něj nejdou ani atentáty na vrcholné české politiky. Ohledně války na Ukrajině se domnívá, že NATO a EU konflikt prodlužují, protože nechtějí, aby občané viděli, jak jsou ničeny ekonomiky jejich zemí.

Tvrdíte, že Evropa není bezpečná a islamizace je velký problém. Hrozí v Česku terorismus?
Celý evropský kontinent je pod neustálou hrozbou terorismu. A protože jsme součástí Evropské unie, díky čemuž prakticky nemáme žádné hranice, sdílíme stejnou realitu. Asi před dvanácti lety jsem se zmínil, že radikální buňky islamistů už v ČR máme. Tyto buňky nezanikly, ale naopak. Rozrůstají se, jsou dobře financované a pomalu a jistě pracují na získávání dalších a dalších informací, náboru nových členů a plánování útoků. Pracují na šíření islámu, konvertování k němu a radikalizaci co největšího počtu lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní hrozbou je ministr zahraničí Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na hrad oligarchové, tvrdí Lubomír Zaorálek

Máte pro svá tvrzení nějaké důkazy? V ČR dosud k žádnému terorismu ze strany islamistů přece nedošlo...
Na první pohled se zdá, že jejich úspěšnost je u nás velmi nízká, ale to je klam. Jsou hrozbou zejména proto, že jsou napojeni na všechny ostatní radikální buňky v Evropě. Teroristický útok na českou zemi není otázkou zda, ale kdy. To „nejlepší“, co mohou radikální buňky a jednotlivci dělat, je čekat na příležitost pro mnohonásobné útoky po celé Evropě. Po neúspěchu jejich posledního pokusu, zhruba před sedmi lety, nikam nespěchají. Čas je na straně islamistů, jejich počet roste a dostávají se do lepších pozic, a to dokonce i politických, v celé Evropě.

David Bohbot (56)
Bezpečnostní expert izraelského původu, který se zabývá bezpečnostní situací na Středním východě a bojem proti terorismu. Je zakladatelem a ředitelem nevládního pracoviště Centrum pro výzkumu terorismu. Po absolvování vojenské služby u námořnictva pokračoval ve službě jako příslušník záložních výsadkových jednotek. Po odchodu z armády několik let studoval a žil v USA.

Česká republika je podle světových průzkumů ale stále jednou z nejbezpečnějších zemí světa. V naprostém poklidu proběhlo i uplynulé mistrovství světa v ledním hokeji, které hostily Praha a Ostrava. Nejsou obavy zbytečné?
Být zdravý po dlouhou dobu není vždy dobré. Někteří lidé jsou silnější a zdravější, protože jejich těla byla mnohokrát testována a trénována. Naproti tomu jsou i jiní zdánlivě zdraví lidé, kteří se okamžitě zhroutí v okamžiku, kdy musí čelit silné nemoci. My, naše země, nejsme testováni a trénováni, ani nejsme imunní a můžeme se zhroutit snadněji a rychleji než Německo, Francie nebo Anglie, které jsou neustále testovány a lépe připraveny.

Je čas, aby se Evropa začala připravovat na boj o přežití. Je čas začít připravovat naši armádu, policii a všechny občany na dlouhý tvrdý boj.

Evropa vkládá velké naděje do migračního paktu. Co si o tom myslíte?
Soustředíme se na imigrační pakty, jako by to bylo nejdůležitější pro naše přežití. Tohle je dnes ale už jen špatný vtip. Před dvaceti lety byl boj proti proudu migrantů a změna zákonů správná věc. Dnes už je však pozdě soustředit se pouze na tyto otázky. Ano, stále musíme bojovat s migračními proudy, ale je čas, aby se Evropa začala připravovat na boj o přežití. Je čas začít připravovat naši armádu, policii a všechny občany na dlouhý tvrdý boj.

Co by tedy podle vás měla Evropa udělat, aby byla bezpečná?
Měli bychom vyhlásit válku šířící se rakovině zvané radikální primitivní islám, nebo prohrajeme dříve, než se vůbec začneme bránit. Musíme připravit každého občana, počínaje mladými. „No Go“ zóny by měly být zlikvidovány a nikomu tak nesmíme dát sebemenší prostor k tomu, aby měl kde plánovat útoky, prodávat drogy nebo například utíkat před placením svých účtů. Pokud nebudeme konat, teroristé a zločinci vybudují, právě díky „No Go“ zónám, tunely pod mnoha velkými městy a jednoho dne je použijí stejně jako Hamás své tunely v Gaze.

Na Slovensku jsme byli svědky atentátu na premiéra Roberta Fica. Může se něco podobného stát i v České republice?
Ano, může. Ale chaos, který následoval bezprostředně po útoku, kdy příslušníci jeho ochranné služby nevěděli, co mají dělat, se v ČR stát nemůže. Naši politici mohou být napadeni, to se vyloučit nedá, ale naše bezpečnostní složky jsou na mnohem vyšší úrovni. Takže obecně jsme v mnohem lepší situaci než naši sousedé. Pochopitelně, i u nás je možné hodně zlepšit, ale k tomu chybí politická podpora a finance. A přitom je překvapivé, jak relativně malé investice mohou přinést dobré výsledky.

Co tím myslíte?
Mluvím o tréninku, osobní výbavě, ale i lepších technických prostředcích. A to se týká celého spektra našich bezpečnostních služeb včetně armády, nejen ochrany politiků. Problém je ale v tom, že politici milují projekty s vysokým rozpočtem. Nakupujeme zbytečná předražená letadla a stejně nesmyslně drahé tanky nebo obrněná vozidla, místo toho, abychom investovali do vytváření adekvátních bezpečnostních protokolů, konceptů a výcviku. Totálně bych změnil systém nákupu a výcviku, získal tím pro naši zemi mnohem více a ušetřil obrovské množství peněz.

USA a EU nechtějí, aby občané viděli, jak jsou ničeny ekonomiky našich zemí, jak se ztrácí tradiční rodinné hodnoty a jak tyto vlády dovolí, aby v nich primitivní islám převzal moc.

Ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken se setkal s ostatními ministry zahraničí zemí NATO a víme, že došlo k rozhodnutí povolit Ukrajině použití těžkých zbraní na hranicích Ruské federace. Může to přinést zásadní zvrat ve válce?
Ve válce musíte nejprve definovat své cíle, rozhodnout se, čeho chcete dosáhnout, a jestli je to možné. NATO tímto rozhodnutím zaútočí na Rusko na ruském území pomocí ukrajinské armády a já tvrdím, že to nepřinese výsledek, který je jen jakýmsi zbožným přáním NATO. Já jsem přesvědčen, že je to chyba. Ruská armáda postupuje vpřed na všech frontách, vítězí a získává další území. Čas není na straně Ukrajiny. Je to zbytečná válka.

Ukrajina se ale přece jen brání agresi Rusů, kteří ji napadli...
NATO chce prodlužovat válku ze dvou hlavních důvodů: peníze a moc. Dalším důvodem k této zbytečné válce je, že USA a Evropská unie nechtějí, abychom my – občané – viděli, jak jsou ničeny ekonomiky našich zemí, jak se ztrácí tradiční rodinné hodnoty a jak tyto vlády dovolí, aby v nich primitivní islám převzal moc. Měli bychom bojovat proti chudobě, získat zpět naše rodinné hodnoty a měli bychom bojovat proti fašistickým islamistům, dokud na to jsme dost silní. Ale místo toho jsme zaneprázdněni válkou, které se dalo předejít a kterou lze ukončit. Vše, co potřebujeme, je jen telefonát od prezidenta Bidena prezidentovi Putinovi. Oni mohou dosáhnout dohody a zastavit tuto válku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: NATO chce pomáhat Ukrajině

Tagy: