Jandák: Léky nejsou, vozí se na Ukrajinu. V Kyjevě vláda vyhodí čtvrt miliardy za ambasádu

Jak hodnotí vládu Petra Fialy a prezidenta Petra Pavla? Kterého ministra považuje za nejslabší článek vládního kabinetu? A proč fandí Miroslavu Kalouskovi, aby se dostal do Evropského parlamentu? Nejen o tom v rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil Vítězslav Jandák, herec, bývalý politik a někdejší ministr kultury ve vládě Jiřího Paroubka.

Vládě Petra Fialy, která je v polovině svého funkčního období, důvěřuje pouhá čtvrtina lidí. Dovládne podle vás do řádných voleb?
Je to padesát na padesát. Zrovna včera mi přišlo, že mám nedoplatek za elektřinu 18 tisíc korun. Řeknu vám, že je to poměrně dost, když ještě platíte relativně vysoké zálohy. Tohle třeba může být jedna z věcí, která by vládu mohla odvát do minulosti. Na druhou stranu si nejsem jistý, zda-li Češi se k něčemu odhodlají, čímž samozřejmě nevyzývám k povstání. Je ale potřeba, aby vláda slyšela, jaká je skutečná situace občanů této země a nejen to, kolik stojí Nuttela. Mně se zdá, že pomáhá kdekoliv na světě, ale zapomněla na to, že by měla pomáhat především vlastním lidem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi

Lidé už ale přece několikrát dali najevo svoji nespokojenost a vyšli do ulic, bouří se odbory...
Ono by stačilo, kdyby se na pár hodin zastavila výroba. Stát by měl velké ztráty na daních. Mně přijde, že si vláda tu situaci vůbec neuvědomuje. Lidi ale ovlivňují média, která jsou podle mě k této vládě velice shovívavá, milá, chápající... Kdyby tohle bylo za toho, řekněme, proklínaného Babiše, byla by už milionová návštěva na Letné.

Vítězslav Jandák (76)
Filmový a divadelní herec, politik. Před kamerou ztvárnil desítky rolí, zahrál si rovněž v pohádce Tři oříšky pro Popelku. V roce 1990 se začal věnovat politice. Postupně byl členem Republikánské unie, KDU-ČSL a ODS. V letech 2005 až 2006 působil jako ministr kultury ve vládě Jiřího Paroubka. V letech 2006 až 2017 byl poslancem za ČSSD. V roce 2020 neúspěšně kandidoval jako nestraník za hnutí ANO do Senátu. Dlouhá léta byl prezidentem Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. S manželkou Zdenou má dvě děti, syna Vítězslava a dceru Kláru. Z předchozího vztahu s herečkou Libuší Geprtovou syna Svatopluka.

Svého času jste v průzkumech veřejného mínění patřil k nejoblíbenějším a nejdůvěryhodnějším českým politikům. Co byste poradil premiérovi Petru Fialovi?
Aby šel učit.

Nicméně je zjevné, že se svůj mediální obraz u občanů snaží vylepšit, což se mu ne vždy daří...
Tak třeba za tu slavnou Nuttelu bych vyhodil poradce. Myslím, že tato vláda má strašné množství poradců. Já jsem například v době, kdy jsem byl ministrem kultury, žádné neměl. Když jsem nastupoval, byla jich tam spousta a okamžitě jsem všechny poslal domů. Na dnešní vládě mi ale ze všeho nejvíce vadí jedna věc.

Jaká?
V ryze vládním týmu nemá v podstatě žádného ekonoma. Jediný ekonom je Skopeček a z toho udělali za lehkou koketerii s Václavem Klausem mladším místopředsedu Poslanecké sněmovny. To je škoda. Sleduji pořady na CNN Prima NEWS, nemusím v mnoha věcech s jeho názory a argumenty úplně souhlasit, nicméně je graduovaný ekonom a měl by být ve vládě. Za více než třicet let od revoluce seděl v každém kabinetu nějaký ekonom. Teď nevidím žádného. Ať je Skopeček ministrem čehokoliv, ale ať je tam jeho hlas slyšet.

Nepostačilo by k lepším výsledkům vlády spíše provést její rekonstrukci a vyměnit některé ministry?
Ne. Když jablko začne hnít, tak ho ořežete, ale furt to bude shnilé jablko. Vládní tým se nepovedl. Není to vina lidí, kteří se stali ministry, je to vina toho, kdo ten tým poskládal, tedy předsedy vlády.

Které ministry považujete za nejslabší články vládního kabinetu?
Jednoznačně pana Lipavského. Vezměte si, že všechny státy mají například s Ruskem ambasády a mají tam ambasadory, a my ne. Až teď se to začalo řešit, ale než někoho najdou, může být po válce. Nebo v Kyjevě koupil barák asi za 250 milionů korun, kde chce vybudovat novou ambasádu.

Fiala pomáhá nějakou svou nadací ženám na Dálném východě. Možná, že už si připravuje pozici na místo komisaře v Evropské unii, a proto tyhle věci dělá.

Čeští diplomaté tam ale úřadují v pronajaté budově. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského nevyhovuje blízkým vztahům Prahy a Kyjeva. 
No nevím, jestli jsou to dobré kroky pana ministra. Když si vezmu jeho předchůdce, ať už Cyrila Svobodu, nebo Karla Schwarzenberga, byly to osobnosti. Třeba se Schwarzenbergem jsem v mnoha věcech nesouhlasil, ale když jsem položil mandát a odcházel z Poslanecké sněmovny, tak ač byl mým politickým protivníkem, přišel za mnou jako jediný se rozloučit a řekl, že je škoda, že odcházím. A jako velmi slabého ministra vnímám i šéfa resortu zdravotnictví pana Válka, ač je mi svým způsobem sympatický.

Co vám na něm vadí?
Doktoři přijdou, že chtějí přidat patnáct, dvacet tisíc, a najednou se ty peníze najdou? Takže stát je asi má... Tak proč zdražuje třeba elektrickou energii, když vyrábíme kilowattu v podstatě za korunu? A samozřejmě další věcí je nedostatek léků. Proč pan ministr otevřeně neřekne, že jdou na Ukrajinu?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nedostatek některých léků vysvětluje problémy s farmaceutickými firmami, hlavní výrobce například přerušil dodávky základního penicilinu. Vliv podle něho měla i zvýšená nemocnost respiračními infekcemi...
Podle mého názoru jdou léky na Ukrajinu, kde se bojuje, protože kam by šly jinam? Možná je můj názor mylný, ale zatím mi to nikdo nevysvětlil. Mně přijde, že tahle vláda celkově víc pomáhá všem ostatním než českým občanům. Pan Fiala pomáhá nějakou svou nadací ženám na Dálném východě, jak jsem se dočetl. Možná, že už si připravuje pozici na místo komisaře v Evropské unii, a proto tyhle věci dělá.

Pokud by se bývalí předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek nebo Jiří Pospíšil dostali na kandidátku koalice Spolu do eurovoleb, v zákulisí se mluví o jejím rozpadu, přinejmenším pro volby příští rok v červnu. Tak to redakci CNN Prima NEWS popsala téměř desítka koaličních politiků napříč stranami. Vypadá to, že dusno je kvůli tomu i v TOP 09. Nemůže to stranu rozdělit?
Pokud jde o TOP 09, co chcete rozdělovat na tříprocentní politické straně? Mirkovi Kalouskovi bych přál, aby se do europarlamentu dostal. Nenadřel by se a po letech tvrdé práce by si odpočinul, měl dobrý job. My se spolu známe dobře, tykáme si, vždycky jsme se navzájem respektovali. Jinak EU je k ničemu, jen aby otravovala ostatní. Je hezké, že třeba přispěje na odbahnění nějakého rybníku v jižních Čechách, ale ve zbytku své činnosti lidem život zprotivuje. A pokud se podaří ten sebevražedný úkon, Green Deal, zničí to celou Evropu. Kdo třeba zvolil paní Leyenovou, která dnes šéfuje celé Evropě? Evropa neví kudy kam, neví, čím chce být. Chce federalizaci, konfederaci, spojené státy evropské? Vezměte si, jak roste HDP v Evropě a jak jinde ve světě.

Petr Pavel rozhodně nebude automaticky zvolen na své druhé funkční období. Dokonce si myslím, že na prezidenta bude kandidovat i Mirek Kalousek.

Během své politické kariéry jste vystřídal několik stran. Která je vám v současné době nejbližší?
Vystřídal jsem je úmyslně, chtěl jsem se projít po luzích a hájích české nové demokratické politiky. Předtím jsem v žádné politické straně nikdy nebyl, ani u komunistů. Říkal jsem si, že zjistím, jak to vypadá. Podotýkám, že ze žádné strany jsem nebyl vyhozen, vždy jsem odcházel po vlastním rozhodnutí. Členství u sociální demokracie jsem pozastavil kvůli tom, že jsem se stal členem Rady Českého rozhlasu a zatím jsem ho neobnovil. Mrzí mne, že se z dnešní politiky vytratilo to základní: souboj pravice zastupované ODS a levice zastupované sociální demokracií. Pravice už dneska není. Byl to podobný model jako v USA, tedy republikáni a demokraté, což mi přišlo dobré.

Dnes je to spíše souboj mezi konzervativci a liberály...
Je to tak, máte pravdu. A v tom případě jsem spíš tím konzervativcem.

Jak hodnotíte současného prezidenta Petra Pavla?
Je to osobnost, ale názor na něj úplně zatím nemám. Přece jen je tam pořád ještě krátkou dobu. Už dnes si ale myslím, že v příštích prezidentských volbách to bude velký souboj mnoha osobností a Petr Pavel rozhodně nebude automaticky zvolen na své druhé funkční období. Dokonce si myslím, na prezidenta bude kandidovat i Mirek Kalousek. Pavlovi na jednu stranu hraje do noty, že není politik, zároveň je to ale pro něj obrovské minus.

Co v pořadu Co na to premiér řekl Petr Fiala o problémech v českém zdravotnictví?

Tagy: