Roztržka s Českem je velká Ficova hanba, říká šéf slovenské opozice. Zamířil do Prahy

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka

Petr Fiala se vyjádřil ke Slovensku

Předseda Progresivního Slovenska (PS) Michal Šimečka ve čtvrtek zamířil do Prahy. Šéf největší opoziční strany na Slovensku se v reakci na středeční rozkol mezi českou a slovenskou vládou rozhodl jednat s českými politiky. Například s ministrem zahraničí Janem Lipavským či vicepremiérem Ivanem Bartošem (oba Piráti).

„Čekají mě důležitá jednání s představiteli českého Parlamentu i vlády. Vladimíru Mečiarovi trvalo pět let, než ze Slovenska udělal černou díru na mapě Evropy. Robert Fico ho dokázal dohnat za pět měsíců,“ uvedl před návštěvou ve vyjádření pro CNN Prima NEWS Šimečka.

Zrušení konzultací na úrovni vládních představitelů, které oznámil český premiér Fiala, Šimečka dává za vinu Ficovi a jeho krokům směrem k Rusku. „Je to obrovská hanba a poškození vzájemných vztahů. Reálně je to asi nejhorší moment od vzniku samostatných republik. Jenže Slovensko není ani Robert Fico, ani Juraj Blanár,“ doplnil slovenský opoziční předák v narážce na místopředsedu strany Směr-SD a ministra zahraničí, který se v uplynulých dnech sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

ČTĚTE TAKÉ: Klausova cesta za Ficem spustila bouři. Směšná provokace, trefují se do něj kritici

Fico toto jednání hájil a hlásil, že Blanárovi setkání s ruským ministrem zahraničí „doporučil“. „Hovořili o možnostech, které může přinést připravovaný mírový summit ve Švýcarsku,“ zdůraznil Fico.

Šimečka chtěl podle svých slov v Praze ujistit českou politickou scénu, že ne všichni Slováci sdílí Ficův postoj. „Obrovská část lidí na Slovensku považuje EU a NATO za náš přirozený životní prostor a Českou republiku za našeho nejbližšího partnera. A nikdy, opravdu nikdy, by nepodali ruku válečným zločincům, ani ze sebe nedělali užitečného idiota pro vraždící režim Vladimira Putina. Je to vláda s nejslabší většinou a ani zdaleka nereprezentuje názory většiny lidí na Slovensku,“ dodal lídr PS.

Jeho mluvčí Alena Kuišová CNN Prima NEWS posléze zaslala informaci, že by měl Šimečka ve čtvrtek vystoupit na společné tiskové konferenci na půdě Poslanecké sněmovny s vicepremiérem Ivanem Bartošem a místopředsedkyní dolní komory Olgou Richterovou (oba Piráti).

Tiskový mluvčí ministerstva zahraničí ČR Daniel Drake pak potvrdil CNN Prima NEWS, že Šimečka se v Praze rovněž setká s šéfem tuzemské diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Mluvčí premiéra Petra Fialy (ODS) Lucie Ješátková na dotaz CNN Prima NEWS, zda se Šimečka setká i s českým premiérem, doposud nereagovala.

Posledních kapek bylo víc, vysvětloval Fiala

Fiala po středečním jednání tuzemského kabinetu oznámil, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česká strana to vzhledem ke slovenskému pohledu na klíčová zahraničně-politická témata nepovažuje za vhodné. Fiala ve studiu CNN Prima NEWS dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude pauza mezivládních konzultací trvat.

Praha vnímá jako velmi problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku.

„Těch posledních kapek bylo víc. My dáváme jasně najevo, že stojíme na straně Západu. Robert Fico to vidí úplně jinak,“ komentoval Fiala. Fico na rozhodnutí českého kabinetu reagoval následovně: „Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru.“

Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek.

Posted by Robert Fico on Wednesday, March 6, 2024

Český premiér s tvrzením svého slovenského protějšku nesouhlasí. „Žádné vztahy se Slovenskem neohrožujeme. Vůbec to neznamená jakékoliv rušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni,“ zdůraznil Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

Tagy: