Vohralíková dělá z Hradu hnízdo prodejních šmejdů. Můžeme jí říkat Vratislava, míní experti

Současná kancléřka Jana Vohralíková a bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Schmarcz a Kolář k akci na Pražském hradě

Pro mnohé kontroverzní akce Asociace vyjednavačů, která se má konat na Pražském hradě, připomíná období působení někdejšího kancléře Vratislava Mynáře. Shodli se na tom ve vysílání CNN Prima NEWS komentátoři Martin Schmarcz a Petr Kolář. Organizaci totiž spoluzakládala nynější hradní kancléřka Jana Vohralíková. Okolnosti této události podle nich ztrapňují prezidenta Petra Pavla, mohou poškodit jeho dobrou pověst a zároveň ponižují i Pražský hrad.

V souvislosti s akcí, na kterou první upozornil zpravodajský web Novinky.cz, by komentátor MF Dnes Kolář neváhal tvořit přímé paralely mezi Vohralíkovou a jejím předchůdcem. „Myslím, že jí můžeme pomalu říkat Vratislava. Jediný rozdíl oproti tomu, kdyby to udělal Mynář nebo Martin Nejedlý, je, že by je všechna média bombardovala a chtěla odpověď prezidenta,“ rozhořčil se.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Pavla je loutkový prezident. Z Hradu byli odstraněni všichni srdcaři, míní Valeš

Petr Pavel na dotaz CNN Prima NEWS odpověděl, že akce je součástí avizovaných snah o otevření Hradu veřejnosti i společenským, kulturním a vzdělávacím aktivitám. „Pokud se konají semináře a konference na témata, která mohou lidem nějakou oblast přiblížit a osvětlit, případně k ní přitáhnout zájem, je to přesné to, co bychom chtěli,“ dodal s tím, že cenu za pronájem prostor si netroufá hodnotit.

„V tom případě, když si tam dělal Mynář party, tak Hrad taky otevíral lidem. To je úplně směšné,“ připomněl Kolář oslavu padesátých narozenin bývalého kancléře v sídle českých králů.

Hrad jako „hnízdo šmejdů“

Podobného názoru je i Schmarcz. „Říkal jsem již při Pavlově zvolení, že si musí dát pozor na své okolí, kdo mu vede kancelář, kdo je kancléřem, kdo jsou poradci, právě aby nedopadl jako Miloš Zeman. Zatím vidíme, že lidé, které si přivedl, mu dělají poměrně hodně ostudy. Tato akce je bizarní a působí směšně. Působí na mě tak, že nějaká partička lidí, která vznikla teprve v době, kdy byl prezident zvolen, chce od účastníků získat velké peníze za to, že jim získá exkluzivní kontakty na Hrad. To jsme u pumpaře a vlekaře Mynáře a Nejedlého, kteří bývalého prezidenta prodávali jako husu na krámě. Jestli to tak půjde dál, strašným způsobem to zhorší Pavlovu pověst, která je stále vynikající,“ zhodnotil.

Akce podle Schmarcze Pavla „strašným způsobem ztrapňuje“ a „ponižuje stát“, přirovnal ji dokonce k prodávání hrnců. Komentátor však zároveň uznal, že prezident nemůže mít o veškerém hradním dění přehled. Podobným „ostudám“ by podle něj měli předcházet lidé v okolí hlavy státu jako právě kancléřka Vohralíková. „On není od toho, aby jí koukal pod prsty. Má jiné starosti, jezdí po světě a reprezentuje republiku. Nemůže se ještě starat o to, jestli mu kancléřka nedělá z Hradu hnízdo prodejních šmejdů,“ rozčílil se Schmarcz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vohralíková se na Hradě chová jako doma, říká Vondráček. Akce zavání klientelismem, míní Koten

Mnoho povyku pro nic?

Asociace vyjednavačů se kritice brání. „Přivezeme největší osobnosti komunikace a vyjednávání a chtěli jsme opravdu reprezentativní prostory,“ uvedl prezident asociace Radim Pařík. Na akci měla zdarma vystoupit i sama Vohralíková k tématu vyjednávání v nejvyšších patrech. „Kdo jiný by měl takové téma otevřít než nejvyšší státní úřednice?“ ptá se mluvčí asociace Adam Dolejš.

Vohralíková i asociace se zároveň ohradily proti tomu, že by hlavní motivací akce měly být peníze. Ceny vstupenek se totiž pohybují mezi 17 a 50 tisíci korun. Za VIP lístky zájemci zaplatí 228 tisíc korun, za což se jim mimo jiné dostane i cesty soukromým tryskáčem do Švýcarska. „VIP vstupenek bylo pouze osm, jejich vysoká cena je zapříčiněna tím, že jsme pro jejich kupce připravili dvoutýdenní program,“ vysvětlil Pařík. Za nájem prostor Pražského hradu spolek zaplatí podle smlouvy 225 tisíc korun. „Ta akce, pokud vím, není pro pořadatele zisková, ale na to se zeptejte jich,“ sdělila kancléřka deníku Novinky.

Zastání našla akce i u některých vládních poslanců. „Vlastně nevím, z čeho se dělá kauza. Spolek zaplatil definované poplatky za pronájem podle aktuálních pravidel, paní Vohralíková se rozhodla, že vystoupí zdarma a mezi řečníky nebudou žádní kontroverzní hosté,“ řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Michaela Šebelová (STAN). S podobným názorem se připojil i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Naopak zástupci opozice Radek Vondráček (ANO) a Radek Koten (SPD) se proti události vymezili.

K TÉMATU: Politolog Lukáš Valeš o okolí prezidenta Petra Pavla

Tagy:
akce Vratislav Mynář Petr Pavel Petr Kolář Pražský hrad Martin Schmarcz Jana Vohralíková Asociace vyjednavačů