Česko si chce hýčkat zubaře. Stomatologie si polepší dvakrát více než jiné segmenty péče

Stomatologie se má stát jednou z priorit ministerstva zdravotnictví na rok 2024. Úřad v úterý představil svůj plán: zubaře podle něho čekají vyšší platby od pojišťoven a mohlo by se ulevit i peněženkám pacientů.

O 11,5 procenta více oproti letošku by mělo jít v roce 2024 z veřejného zdravotního pojištění na zubařskou péči. „Jde o téměř dvojnásobný růst než v ostatních segmentech. Chceme to podchytit od samého začátku,“ řekla CNN Prima NEWS ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přeplněné zubní pohotovosti nezvládají nápor pacientů. Ti za vyšetřením cestují i hodinu a půl

„11,5 procenta je vlastně valorizace – platba na rok 2024. Tedy jde o zachování současného stavu,“ pronesl lékař a poslanec Kamal Farhan (ANO). „Ta procentuální hodnota není pravda. Jsme placeni za určité frekvence výkonů. Na poslední chvíli nám ministerstvo ještě snížilo dvě procenta z úhradové vyhlášky,“ dodal Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory.

Stomatologové podle ministerstva zdravotnictví požadovali navýšení o inflaci, tedy o 15 procent. Ostatní oblasti zdravotní péče, mimo výjimky, si paušálně polepší o šest procent v porovnání s rokem 2023. Ministerstvo se tak snaží udržet stomatology ve veřejném zdravotním pojištění.

„S finální podobou úhradové vyhlášky jsme nebyli zatím seznámeni. Očekáváme ale, že navýšení úhrad ve stomatologii by mohlo zvýšit zájem zubařů uzavírat smlouvy se zdravotní pojišťovnou, a navyšovat tak své kapacity,“ řekla mluvčí zdravotní pojišťovny Jana Schillerová.

Od příštího roku by se měly zvednout úhrady za čištění kanálků, stoupne podpora rovnátek a zvednout by se měly i peníze za bílé plomby u dětí.

Nicméně podle opozičního poslance ze sněmovního zdravotnického výboru Kamala Farhana zvýšení úhrad nezajistí dostupnost péče. „Musí přijít na řadu další programy než změny úhrad,“ dodal pro CNN Prima NEWS. Ministerstvo zdravotnictví je prý chystá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda plánuje přilákat na pracovní trh více cizinců

Tagy: