Paradox českých nemocnic. Na papírování radši najmou lékaře než sekretářku, kritizuje Přáda

Předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda

360° 23.10.2023

Jeden z klíčových aspektů udržitelnosti zdravotní péče spočívá podle předsedy Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jana Přády v uvolnění rukou lékařů a předání administrativních úkolů vhodnému personálu. Nemocnice se prý zdráhají tuto možnost využít, protože náklady na zaměstnání administrativního personálu jsou srovnatelné s těmi na lékaře. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Běžnou součástí práce lékaře je i spousta dalších činností, které vůbec nesouvisí s jejich odbornými povinnostmi,“ postěžoval si Přáda ve vysílání. Podle něj v nejlepším případě věnují polovinu pracovní doby péči o pacienty, zatímco tu druhou jiným povinnostem, včetně administrativy a telefonické komunikace. „Potřebujeme lékařům rozvázat ruce,“ pronesl.

Jedním z možných východisek, jak jim usnadnit práci, je zaměstnat kvalifikovaný personál, který by se staral o tyto neodkladné úkoly. Tím by lékaři získali více času pro diagnostiku, komunikaci s pacienty a provádění lékařských úkonů.

ČTĚTE TAKÉ: Řešte situaci na Bulovce, vyzývají Válka lékařské odbory. Vztahy v nemocnici se dál horší

Nicméně podle Přády tkví problém v tom, že zaměstnat takový personál představuje finanční zátěž srovnatelnou s náklady na zaměstnání samotných lékařů. „I někteří ředitelé nemocnic nám říkají, že je to pro ně výhodnější, protože z nich za pět let bude třeba kvalifikovaný chirurg, ale z té sekretářky bude pořád jenom sekretářka,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nařízené přesčasy? Následnou krizi zdravotnictví nemusí přežít, říká Žena Česka Havrdová

Tagy: