Přeplněné zubní pohotovosti nezvládají nápor pacientů. Ti za vyšetřením cestují i hodinu a půl

Pražské zubní pohotovosti jsou přeplněné.

Nové zubní pohotovosti

Pacienti ve Středočeském kraji, které trápí potíže s chrupem, jen těžko seženou ve večerních hodinách zubní pohotovost, a tak vyhledávají pražské ordinace. Nově mohou i do Nemocnice Na Františku. Na pohotovost do hlavního města musela zamířit také pacientka Heyke. Tu totiž odmítla dost nevybíravým způsobem po telefonu sestra jejího zubaře.

Heyke, která bydlí ve Slaném, kde má i svého zubaře, musela vyrazit na zubní pohotovost do Spálené ulice v Praze. „Dneska, když jsem volala panu doktorovi, že mám neskutečný problémy a bolesti zubů, že mi to jde do hlavy a všechno, tak sestřička mi řekla, jestli si dělám p**el,“ vylíčila svoji zkušenost pacientka pro CNN Prima NEWS.

„Takže proto jsem přijela do Prahy,“ dodala Heyke.

ČTĚTE TAKÉ: Dvě desítky let dělají z her výtvarné umění. Tvorbu Amanita Design milují hráči po celém světě

Ve Spálené ulici v Praze fungují dvě ordinace zubní pohotovosti, každá za večer zvládne ošetřit zhruba padesátku pacientů. Ve chvíli, kdy začínají být přetížené, vysílají lékaři pacienty do nově vzniklé zubní pohotovosti v Nemocnici na Františku, která je volným krokem vzdálená asi 26 minut.

Na Františku mají maximální kapacitu 20 pacientů během pětihodinové ordinační doby.

Lidé nemají vlastní zubaře

Jako největší problém zubních pohotovostí jsou pacienti, kteří nemají vlastního zubaře a nechodí na pravidelné kontroly, tudíž pak zbytečně zatěžují pohotovosti. Podle lékařů, pokud by lidé měli své zubaře, pak by pohotovosti potřebovali jen výjimečně.

„Velká většina pacientů jsou ti, kteří svého zubaře nemají, na prevenci nikam nechodí,“ uvedla vedoucí lékařka Na Františku. I v Nemocnici Na Františku už zaznamenali rostoucí trend mimopražských pacientů.

„Chodí k nám i ze Středočeského kraje. Ti tvoří zhruba 20 procent, ale jezdí k nám i pacienti ze vzdálenějších lokalit. Například tu byl jeden pán z Liberce,“ sdělila tisková mluvčí Nemocnice Na Františku.

Nově otevřenou zubní pohotovost si vybrala pacientka Hana. „Chodím pravidelně, na dentální hygienu, na všechno. Je to strašný, ve Spálený je celý Středočeský kraj, tam vás někdy ani nevezmou. Tam je nejlepší být tak dvě hodiny předem,“ řekla Hana, pacientka Na Františku.

Většina zubních pohotovostí ve Středočeském kraji funguje jen o víkendech a svátcích, a to navíc jen dopoledne.

Lépe na tom nejsou ani v Karlovarském kraji. Koho v noci rozbolí zub v Aši, musí do 130 km vzdálené Plzně. A problém je i v Moravskoslezském kraji, pokud někoho rozbolí večer zub v Osoblaze, musí do hodiny a půl vzdálené Ostravy. Ministerstvo zdravotnictví chystá novelu zákona o zdravotním pojištění, která by měla zajistit větší vymahatelnost služeb na pohotovostech.

Tagy: