Rozsáhlé demonstrace proti opatřením ve Francii. Do ulic znovu vyšly tisíce lidí

Ve Francii v sobotu protestovalo proti plánu na zpřísněný covidový pas přes 25 500 lidí. Oznámilo to ministerstvo vnitra, podle nějž se protesty konaly na 131 místech. Ministr cestovního ruchu Jean-Baptiste Lemoyne slíbil kompenzace lyžařským střediskům za nepřítomné britské turisty.

Britové od soboty v rámci snahy zbrzdit šíření koronavirové varianty omikron do Francie nesmějí. S výjimkou lidí, kteří mají ve Francii stálé bydliště nebo jsou rodinnými příslušníky.

Podle Lemoyna tvoří za běžných podmínek Britové 15 procent klientely lyžařských středisek, přičemž v některých je toto procento vyšší. „Loni vláda poskytla sedm miliard eur (176 miliard korun) na podporu tohoto sektoru a budeme při něm stát i nadále,“ řekl ministr v rozhovoru s televizí BFM TV.

Francouzi proti protikoronavirovým opatřením protestují už 23. víkend. Tentokrát byla účast o něco vyšší než minulý týden. V Paříži přišlo do ulic 5 500 lidí, zatímco minulou sobotu jich bylo 5 000. Tyto akce začaly v polovině července a vůbec největší ohlas měly v srpnu, kdy přišlo přes 230 000 lidí.

Premiér Jean Castex v pátek řekl, že začátkem příštího roku by se ze zdravotních pasů měly stát očkovací pasy. Platné budou jenom po dokončeném očkování, takže nebude stačit – jako dosud – negativní test. Průkaz bude potřebný pro vstup do restaurací a na kulturní a další akce. Vláda se má návrhem nového průkazu zabývat na svém zasedání 5. ledna.

Tagy: