Opilé sklepy či nachmelené víno. Ve Velkých Pavlovicích je řemeslo srdeční záležitost

Vinice jsou z dnes z velké části sklizeny.

Vinium 2023

Netřeba smutnit, že je léto za námi, zvlášť když podzim přináší takové radosti jako vinobraní. Na vinohradech se v uplynulých týdnech rozhodně nenudili. Jaký bude letošní ročník bílých a modrých odrůd, jsme vyrazili zjistit na jižní Moravu.

Je to výhled, který se jen tak neomrzí. Z rozhledny Slunečná, která se tyčí nad okolními vinohrady obce Velké Pavlovice, uvidíte až na Pálavské vrchy či Mušovská jezera. Třeba vás zlákají i nedaleké Opilé sklepy hrající všemi barvami.

Sklepní ulička, která stojí na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora ani zdaleka nepřipomíná ty starobylé, kterými se pyšní některá vinařská města. Tahle je dost moderní. A najdete v ní 15 pestrobarevných domků s archivními sklepy. Už brzy se začnou plnit lahvemi letošního vína z nedalekých vinařství. Ta za sebou čerstvě mají vinobraní, kdy posbírali už i pozdní modré odrůdy.

Sklizeň ve finále

„Každá odrůda má svůj termín ideální technologické zralosti, dozrává v určitém období. Začíná se sklízet Irsaie nebo Muškáty, pak Chardonnay a tyto bílé odrůdy. Postupně se k nim přidávají modré odrůdy – začíná se Modrým Portugalem a Svatovavřineckým. Ryzlinky, Frankovka – to jsou pozdní odrůdy, které se sklízejí až v říjnu,“ říká Václav Osička, provozní ředitel společnosti Vinium.

K TÉMATU: Dobré víno potřebuje kromě sluníčka i čas. Jak zraje ve Velkých Pavlovicích?

Jedno z největších vinařství u nás zpracuje ročně zhruba 2,5 milionu kilogramů hroznů, ze kterých pak vyrobí asi dva miliony litrů moravského vína. Letos to ale prý bude výrazně méně. „Pravda je, že letos sklizeň bude poloviční. Zpracujeme asi milion a půl kilogramů hroznů převážně z našich vinic. Bylo zde nějaké napadení houbovými chorobami a část našich vinic byly poškozeny krupobitím,“ říká Václav Osička.

Než réva dozraje, má ji v rukou rozmarné letní počasí. Když neprší, hrozny nemají potřebnou vláhu, když ale prší hodně, daří se plísním. To vše se následně podepisuje na kvalitě ročníku.

Udělat dobré víno je věda a alchymie

Víno ve Viniu vyrábí lidé, kteří řemeslo přebírají po generace. „Máme tu mladé lidi. Sklepmistr, kterému je padesát, ano, i tomu já říkám mladý. Máme tu dalšího sklepmistra, kterému je 35. Bez té lásky to nejde. Kdyby to pro lidi byla jen práce, vyráběli bychom jen víno. Vždycky říkám, že je to srdeční záležitost, proto vyrábíme skvělé víno. Musíte to mít uvnitř, cítit to, přebírat to od svých rodičů, prarodičů, nasát to, pohltit do sebe. Je to běh na dlouhou trať,“ říká Ladislava Antálková, obchodní ředitelka Vinium.

Každý půlrok tito zkušení sklepmistři koštují archivní vína. Ovšem ne všechna jsou vhodná k uložení na mnoho let do sklepa. Sem patří jen ta hutná s vysokým obsahem kyselin, alkoholu či cukru.

V jednom z archivních sklepů, který vznikl na konci 30. let, odpočívá na 13 000 lahví. Nejstarší víno je tu z roku 1976. Nejmladší je ročník 2015. „Máme možnost teď okoštovat nejstarší roční, co tu máme. Je to Tramín červený z roku 1976. Už jich máme jen pár kusů, je to vzácnost. Vybereme si lahev a velmi opatrně jdeme otevírat, ty špunty jsou už velmi zteřelé. Ovoníme špunt, je tam cítit taková stařinka. Dobré je nechat po otevření archiv takovou hodinku vydýchat. Krásně voní na svůj věk, barva jantarová. Když ho ovoníme, jde do likérových tónů,“ vysvětluje sklepmistr Peter Mislovič.

Od archivů přejdeme k mladým vínům. V dalších sklepích už v nerezových sudech zraje svatomartinské víno. „Bude to dobrý ročník,“ usmívá se spokojeně před kamerou pořadu Prima Česko sklepmistr Martin Dubina.

Tradiční vína tu prokládají nejen novými odrůdami jako Hybernal nebo Solaris, ale taky moderními drinky. „Dneska je doba hlavně pro mladé, takových těch lehčích alkoholických nápojů. Tomu speciálně odpovídá náš výrobek Nachmelené. Na ten jsme opravdu moc pyšní, protože jsme si ho sami vymysleli, vypiplali, zkoušeli jsme ho se všemi zaměstnanci, dlouhodobě jsme ho vyvíjeli. Nachmelené je víno s jemnými tóny chmele a ječmenného sladu doplněné o jemné perlení,“ neskrývá hrdost Ladislava Antálková. Vzápětí zve všechny návštěvníky, aby si nejen zdejší vína přijeli vyzkoušet sami: „Můžete se tady dobře picnout. Můžete navštívit naši vinotéku, jít na prohlídku a objednat si degustaci.“

A to vše spojit s příjemnou procházkou po okolí jedné z nejvýznamnějších viničních oblastí na Moravě.

Tagy:
víno Jihomoravský kraj sklep vinařství vinice hrozen Velké Pavlovice VINIUM a.s. Pavlovské vrchy Martin Dubina Stará hora