Rozsudek o znásilnění čeká přezkoumání. Před ministerstvem spravedlnosti bude demonstrace

Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně si vyžádalo kontroverzní rozsudek o podmínce za znásilňování nevlastní dcery otčímem. Po přezkoumání zváží možnost pro podání dovolání, informoval web Seznam Zprávy. Před ministerstvem spravedlnosti se v úterý 23. ledna chystá demonstrace organizací Konsent a Amnesty International. K případu se již vyjadřoval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a jeho resort.

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně si rozsudek krajského soudu vyžádalo z vlastní iniciativy, sdělil Seznam Zprávám mluvčí zastupitelství Petr Malý. „Po jeho přezkoumání NSZ zváží možnost pro podání dovolání, která je však poměrně limitovaná zákonem stanovenými podmínkami pro podání tohoto mimořádného opravného prostředku,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Systém znásilněné dívce flusl do obličeje, říká expertka. Popsala, s čím se oběti potýkají

Krajský soud podle mluvčí Kláry Belkovové rozsudek zatím nebude komentovat, zatím totiž nebylo vyhotoveno jeho písemné odůvodnění. Spisový materiál včetně rozsudku se podle mluvčí vrátí Okresnímu soudu ve Vyškově. Ten dříve muže odsoudil k odnětí svobody i finančnímu trestu, krajský soud však minulý týden trest zmírnil na podmínku. Soud argumentoval i tím, že podle znalce nemělo několikaleté pravidelné znásilňování na dívku zásadní negativní dopad. Dívka se přitom po snížení trestu pro nevlastního otce pokusila o sebevraždu.

Pojďte posvítit do oken ministerstva, vyzývají pořadatelé demonstrace

Kvůli nespokojenosti s rozsudkem pořádají organizace Konsent a Amnesty International v úterý 23. ledna demonstraci před ministerstvem spravedlnosti. „Tak jako mnohé z vás zvedl nás ze židle rozsudek krajského soudu v Brně. Soud udělil podmínku muži, který několik let znásilňoval svoji nevlastní nezletilou dceru. Pojďte s námi posvítit si a zakřičet do oken ministerstva spravedlnosti, že tahle situace už není dál tolerovatelná,“ uvedl Konsent na Facebooku.

„Tento případ je jen další z mnoha, kde se ukazuje, že naše justice selhává oběti znásilnění. Nemůžeme nadále mluvit jen o excesu! Kolik těchto případů musíme číst, než si připustíme, že se jedná o systémovou chybu? Přijďte říct Ministerstvu spravedlnosti, že tato situace již není dále tolerovatelná. Je jejich povinností zajistit spravedlnost pro oběti,“ stojí v popisu události.

Případ prověřuje i ministerstvo spravedlnosti, uvedlo na sociální síti X. Stejně tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dle svých slov přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu.

K TÉMATU: Kauza zneužívání vlastní dcery

Tagy:
demonstrace znásilnění soud rozsudek krimi soud soudy Ministerstvo spravedlnosti České republiky