Velký úspěch v Plzni. Odchovali první mládě pandy červené, otec je známý uprchlík

Po třinácti letech chovu se v plzeňské zoologické zahradě narodilo v polovině června první mládě pandy červené. Zatím se vytrvale skrývá a návštěvníci zahrady ho budou moci ve výběhu pozorovat až na podzim. Zoologové a chovatelé proto žádají u výběhu pand o trpělivost a klid, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

První samec pandy červené dorazil do plzeňské zahrady z Vídně v roce 2010 v souvislosti s nově postavenými expozicemi. „Dosud se zde vystřídali dva samci a tři různé samice. Rodiči mláděte je pár Nepál a Lavinie, mladá samice přišla na svět 12. června a nyní váží jeden kilogram,“ uvedla zoologická zahrada na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Medvěd, co připomíná člověka. Po videu z Číny na něj do zoo chodí celý svět

Výběh pand červených, které jsou podle mezinárodní Červené knihy ohroženým druhem, se v Plzni nachází vedle nosorožců, jeřábů a irbisů a jejich venkovní expozici tvoří tři vzrostlé stromy.

Otec mláděte, nyní sedmiletý Nepál, se v Plzni proslavil v roce 2019, kdy na začátku srpna utekl z výběhu a dopřál si téměř dvoutýdenní výlet na svobodě. Díky svému dobrodružství se dostal i na billboardy propagující zoo a zahrada loni vydala pohádkovou knížku Když má panda dovolenou.

Podívejte se: Naši medvědi nejsou převlečení lidé. Čínská zoo odráží fámy, že hloupě klame návštěvníky

Pandy červené, menší stromové šelmy obývající původně horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru, chová v Evropě téměř 200 zoologických zahrad, z toho deset v České republice a tři na Slovensku. Je pro ně vedena Mezinárodní plemenná kniha a Evropský záchranný program.

Tagy: