Roztrhat a spláchnout. Trump se měl podivným způsobem zbavovat prezidentských dokumentů

Donald Trump - nový prezident USA

Reportérka The New York Times a spolupracovnice CNN Maggie Habermanová chystá knihu „Confidence Man“ (lze přeložit jako Muž sebevědomí), která pojednává o Donaldu Trumpovi. Právě autorka publikace zveřejnila snímky, které mají zachycovat dokument, jenž zničil sám bývalý americký prezident. Ručně psané zápisky měl roztrhat a hodit do záchodu, a ne jednou.

Nově odhalené fotografie ukazují dvě příležitosti, kdy bývalý prezident Donald Trump zřejmě spláchl do záchodu prezidentské dokumenty. Snímky zveřejnila Habermanová a agentura Axios. Web CNN již dříve informoval o tom, jak Trump porušoval zákony o vedení záznamů a často po přečtení roztrhal dokumenty, návrhy a memoranda.

V rezidenci Bílého domu měl Trump pravidelně splachovat papíry do záchodu. Odhalili to i instalatéři, kteří opravovali ucpané toalety, píše CNN. Trump tato obvinění popřel a v prohlášení, které v pondělí poskytl agentuře Axios, jeho mluvčí prohlásil, že zprávy o této praxi jsou vymyšlené.

Na zveřejněných snímcích není jasné, čeho se dokumenty týkají, ani kdo je jejich autorem. Přesto se zdá, že se jedná o Trumpův rukopis. Exprezident navíc psal černým fixem s oblibou. Habermanová uvedla, že jeden snímek je z toalety v Bílém domě, druhý ze zahraniční cesty. Poskytl jí je zdroj z Trumpova Bílého domu.

Jak se s dokumenty zacházelo?

„Kdo ví, co to bylo za papír? Věděl by to jen on a pravděpodobně ten, kdo s ním nakládal, ale důležité je, že jde o záznamy,“ řekla Habermanová v pondělí ráno v pořadu CNN New Day. Bývalý vysoký úředník Trumpovy administrativy navíc vzpomínal, že zatímco uchovávání dokumentů bylo klíčovou povinností personálního tajemníka, ostatní Trumpovi vedoucí pracovníci postrádali smysl pro povinnost uchovávat záznamy o dokumentech, které se pohybovaly v západním křídle, které je prezidentovi vyhrazeno. To východní standardně využívá první dáma.

Trumpovo chaotické vedení záznamů bylo na začátku letošního roku předmětem vleklého sporu mezi ním a Národním archivem. Celou záležitost vyšetřovalo ministerstvo spravedlnosti. V pondělí navíc agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali jeho rezidenci na Floridě, odkud odnesli několik krabic.

Prokuratura začala Trumpa vyšetřovat kvůli nakládání s utajovanými informacemi v květnu. Některé materiály měl prezident s koncem svého mandátu odvézt právě do své rezidence na Floridě. Mělo jít o 15 krabic s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů či dopisů. Byly mezi nimi i položky označené jako tajné. Při vyšetřování nakládání s utajovanými dokumenty se ale obvinění vznášejí jen zřídka, píše také The New York Times.

Tagy: