CNN: Trumpův floridský resort prohledává FBI. Vloupali se do trezoru, stěžuje si exprezident

Mar-a-Lago

Trumpův floridský resort prohledává FBI

Floridský resort Mar-a-Lago prohledává FBI, oznámil americký exprezident Donald Trump, kterému letovisko patří. Operace se týká vyšetřování někdejšího státníka ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti.

Podle CNN Trump odmítl říci, proč agenti FBI v Mar-a-Lago byli, sdělil ale, že razie byla neohlášená. „Dokonce se vloupali do mého trezoru,“ postěžoval si.

„Můj krásný domov, Mar-A-Lago v Palm Beach na Floridě, je v současné době obléhán, přepaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI,“ uvedl Trump v prohlášení.

„Po spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná,“ sdělil dále. Důvod razie neobjasnil. Pokud by se tyto informace potvrdily, jednalo by se o „dramatický“ posun ve vyšetřování někdejšího prezidenta, píše AP. CNN doplnila, že podle osoby obeznámené s vyšetřováním FBI, byly z rezidence odvezeny krabice s věcmi.

„Prezident Trump a jeho právní tým spolupracovali s představiteli FBI a ministerstva spravedlnosti během každého kroku. FBI skutečně provedla neohlášenou razii a zabavila papíry,“ doplnila advokátka bývalého prezidenta Christina Bobbová.

Ministerstvo spravedlnosti i Bílý dům odmítly zprvu věc komentovat. Později úředník Bílého domu pro CNN uvedl, že o prohlídce nebyl informován. Stejně jako vysoce postavený představitel administrativy prezidenta Joea Bidena, který sdělil, že o prohlídce Mar-a-Lago nevěděl, dokud o ní neinformovali ve zprávách.

Trump v době zátahu na Floridě nebyl. V době, kdy byl na Floridě proveden příkaz k prohlídce, byl v Trump Tower v New Yorku, řekla CNN osoba obeznámená s případem.

Trumpův syn Eric řekl moderátorovi stanice Fox Seanu Hannitymu, že „účelem razie, podle toho, co říkali, bylo to, že Národní archiv chtěl potvrdit, zda Donald Trump má, nebo nemá nějaké dokumenty v držení“. Doplnil, že exprezident s archivem už měsíce spolupracuje.

Tajné dokumenty v rezidenci

Americká federální prokuratura od května vyšetřuje, zda bývalý prezident při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. Národní archiv USA dříve zjistil, že Trump po konci svého funkčního období do své rezidence na Floridě odvezl krabice s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů. Podle zdroje AP i tří zdrojů stanice CNN akce FBI souvisí právě s tímto vyšetřováním.

Národní archiv, který je pověřen shromažďováním a tříděním prezidentských materiálů, již dříve uvedl, že v Trumpově rezortu Mar-a-Lago bylo nalezeno nejméně patnáct krabic se záznamy Bílého domu – včetně některých, které byly tajné.

Začátkem června se do nemovitosti vypravila hrstka vyšetřovatelů, kteří hledali další informace o potenciálně utajovaných materiálech z doby Trumpova působení v Bílém domě, které byly odvezeny na Floridu. Čtyři vyšetřovatelé, včetně Jaye Bratta – šéfa sekce kontrarozvědky a kontroly vývozu na ministerstvu spravedlnosti – si podle zdroje přítomného na schůzce sedli se dvěma Trumpovými právníky.

Schůzka měla probíhat bez větších problémů. Trump měl vyšetřovatele pozdravit a dále se neangažovat. Vyšetřovatelé se následně podívali do suterénu – místnosti, kde byly uloženy dokumenty. Podle nejmenovaného zdroje se zde nacházely dokumenty, které byly označeny jako přísně tajné. Vyšetřovatelé měli následně odejít.

Trump a dvě vyšetřování

Ministerstvo spravedlnosti provádí dvě známá aktivní vyšetřování spojená s bývalým prezidentem. Jedno se týká snahy o zvrácení prezidentských voleb v roce 2020 a také událostí ze 6. ledna 2021 (útok na Kapitol, pozn. red.). Druhé se zaměřuje na zmiňované nakládání s utajovanými dokumenty.

Agenti FBI do Trumpova sídla vstoupili v pondělí brzy ráno místního času a v rozlehlém resortu se soustředili na místa, kde exprezident žije a má pracovnu, doplnila CNN. Před Mar-a-Lago se podle Reuters shromáždilo několik desítek Trumpových podporovatelů. Před resortem, který se rozkládá na pobřeží severně od Miami, parkovala policejní auta se zapnutými majáky.

Tagy:
policie FBI vyšetřování Bílý dům Florida USA Donald Trump Mar-A-Lago utajované informace Palm Beach Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických