Rozvolňování? Nedovedeme si ho teď představit, krotí Havlíčkův optimismus Špičák a Svoboda

Otevřené restaurace

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil protiepidemický systém, zkráceně PES, podle kterého by se měla v budoucnu měnit opatření proti koronaviru. Jak jej hodnotí politici? A kdy by se mohlo začít s rozvolňováním? Hosty pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byli poslanci Julius Špičák (ANO) a Bohuslav Svoboda (ODS).

Jsem rád, že něco takového už tu je. Měli jsme to mít už před půl rokem, ale alespoň, že teď něco je,“ řekl ke spuštění systému PES Svoboda. Jeho kolega z Poslanecké sněmovny vidí věc jako velmi systematickou. Zároveň za spuštění pochválil Blatného. „Za poměrně krátkou dobu se udělal obrovský kus práce,“ sdělil v pořadu 360° Špičák.

Svoboda, který byl v minulosti pražským primátorem, však poukázal na to, že pravidla systému mají spoustu chyb. „Je jich tam řada. Musíme si uvědomit, že je to hranice, ve které se to bude pohybovat,“ řekl poslanec ODS.

Velmi kritický pak je k tomu, že v systému PES, který má celkem 5 stupňů, i pro 1. stupeň platí, že je zavedený nouzový stav. „Za zásadní chybu považuji, a je to neakceptovatelné, že od stupně 1 do stupně 5 tu máme nouzový stav. Tomu nerozumím. Nouzový stav má řešit něco mimořádného. Nechápu, že bychom jej za prvního stupně měli mít,“ řekl Svoboda. „To je věc, kdy skončila demokracie a je tu vláda jakési kvazidiktatury,“ prohlásil exprimátor Prahy.

Špičák je o poznání smířlivější. „Počkejme si, jak se uplatní nový systém. Diskuse i o nouzovém stavu se snad nějak posune. Nepovažuji to za katastrofu,“ reagoval na Svobodovy výtky poslanec vládního hnutí ANO.

Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) v pátek zároveň prohlásil, že ke konci listopadu by se Česko mohlo dostat do 3. stupně systému PES. To by mohlo znamenat rozvolňování zákazů u většiny obchodů a služeb, a to dokonce naráz. Podle ministra by tak již v prosinci mohly fungovat celé řady obchodů.

Špičák i Svoboda se však na tuto myšlenku příliš netváří. „Já bych krotil tento optimismus,“ řekl Špičák a jeho poslanecký kolega doplnil, že si tradiční předvánoční nakupování v tuto chvíli nedovede představit. Pokud by došlo k okamžitému otevření řady obchodů, tak by se dle něj situace mohla znovu zhoršit. „Vláda nesmí spěchat. Buďme opatrní, nerozvolňujme,“ zakončil Svoboda, přičemž Špičák s těmito slovy souhlasil.

Tagy: