Medvědice s mládětem napadla válečného veterána. Nejbrutálnější věc, jakou jsem zažil, řekl

Americký veterán Shayne Patrick Burke se při fotografování sov v národním parku Grand Teton ve Wyomingu stal terčem útoku medvědice a jejího mláděte, informoval web CNN. Při incidentu, který označil za nejbrutálnější věc, jakou kdy zažil, utrpěl vážná zranění. Díky svým zkušenostem si ale sám poskytl první pomoc a zkontaktoval manželku a lékaře. Detaily útoku poté popsal na sociální síti.

Veterán Shayne Patrick Burke se vydal do amerického národního parku Grand Teton ve Wyomingu, aby fotografoval sovy. Místo toho ale narazil na grizzlyho. Nejprve spatřil mládě ve vzdálenosti asi 50 až 70 metrů, a poté i jeho matku, která se proti němu rozběhla. „Stál jsem na místě, křičel a snažil se použít sprej na medvědy. Než jsem to stihl udělat, byla u mne,“ popsal incident z 19. května v příspěvku na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válkou na Ukrajině trpí i zvířata, farmářka jich zachránila tisíce. Psy, koně, ovce i pštrosy

Na zareagování měl jen několik vteřin. Když se na něj medvědice vrhla, otočil se, lehl si na břicho „a připravil se na jízdu“. Ruce měl za krkem, aby se chránil. „První kousnutí a řezná rána byla na mých zádech a pravém rameni. Pak se otočila a šlápla mi na záda. Kousla mě do jedné nohy, zvedla a několikrát se mnou praštila o zem,“ líčil Burke.

„Domnívám se, že mě chtěla kousnout do krku. Stále jsem měl propletené ruce, aby mi paže chránily krční tepny. Plechovka se sprejem proti medvědům byla pořád u mě,“ napsal Burke. „Když se mi zakousla do rukou za krkem, prokousla i plechovku se sprejem a ta jí explodovala v ústech,“ dodal s tím, že to ho nejspíš zachránilo před dalším útokem.

Nejbrutálnější věc, jakou zažil

Burke je veterán v armádní záloze. Prý zažil střelbu i exploze improvizovaných výbušných zařízení. Tohle prý ale bylo daleko horší. „Byla to ta nejbrutálnější věc, jakou jsem kdy zažil. Mohl jsem klidně zemřít,“ napsal.

Po útoku medvěda se Burke dostal do oblasti pokryté mobilním signálem a pokusil se kontaktovat manželku Chloe. Ta mu ale telefon nezvedala, a tak napsal SMS zprávu s textem „napaden“. Žena mu poté zavolala zpět a on jí popsal incident, přičemž si poskytoval první pomoc. Rozsah zranění ukazují také fotografie, které Burke k příspěvku připojil. V něm také zmínil, že v armádě absolvoval pokročilý výcvik první pomoci. „Přeřízl jsem si popruhy batohu a také fotoaparátu a použil jsem je, abych si vyrobil improvizované škrtidlo na zastavení krvácení,“ uvedl. V pozdějším příspěvku na Facebooku Burke zdůraznil roli, kterou při přivolání pomoci sehrála jeho žena Chloe. Ta ho po telefonu uklidňovala a udržovala při smyslech.

O incidentu podle webu CNN informovala i Správa národního parku (NPS). Burkeho sice nejmenovala, ale potvrdila, že 35letý muž z Massachusetts byl 19. května napaden, „když procházel zalesněnou oblastí za snížené viditelnosti“. Ta uvedla, že Tetonské meziresortní dispečerské středisko dostalo oznámení o incidentu v 16 hodin a dvě minuty.

Při čekání na záchranu si Burke prý uvědomoval, že jeho stav je vážný. „V tu chvíli jsem se na tom malém vrcholku kopce smířil s tím, že dost možná zemřu. Nahrál jsem krátké video, na kterém jsem svým lidem řekl, že je mám rád,“ napsal veterán. Pomoc naštěstí dorazila včas a strážci parku mu poskytli neodkladnou lékařskou péči. Poté byl letecky transportován do sanitky a převezen do nemocnice. Tam následně podstoupil operaci.

Den po incidentu strážci parku a biologové z oddělení volně žijících živočichů kontrolovali místo napadení. „Na základě rozhovorů se zraněným návštěvníkem a důkazů nalezených v oblasti je pravděpodobné, že se na útoku podílela dospělá samice medvěda grizzlyho s nejméně jedním starším mládětem,“ uvedla služba národního parku.

Nezabíjejte medvěda, žádá veterán

Konkrétní medvědi ale nebyli identifikováni. Strážci parku uvedli, že chování medvědice se jevilo jako „obranná akce“ a že „v oblasti nejsou nutná žádná další opatření“. To je zřejmě úleva pro Burkeho, který ve svém příspěvku uvedl: „Druhá věc, kterou jsem řekl strážcům parku, byla, prosím, nezabíjejte medvědici, bránila své mládě,“ sdělil s tím, že byl prostě ve špatný čas na špatném místě.

Na případný útok medvěda byl Burke ale připraven. „Věc číslo jedna, která mě během útoku udržela naživu, bylo přečtení a pochopení toho, co dělat v případě útoku,“ uvedl.

Správa národních parků v oblastech výskytu medvědů radí:

  • Buďte ostražití a vnímejte své okolí.
  • Dělejte hluk, zejména v místech s omezenou viditelností nebo když je zvuk tlumený (např. v blízkosti potoků nebo při větru).
  • Mějte u sebe sprej proti medvědům, vězte, jak ho použít, a mějte ho snadno dostupný.
  • Chodťe ve skupinách tří a více osob.
  • Neutíkejte. Při setkání s medvědem pomalu ustupujte.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy: