Přemnožení divočáci terorizují Ústí: Žerou slepice i králíky. Bojíme se na zahradu, tvrdí lidé

V Ústí nad Labem řádí přemnožená prasata.

Prasata zabíjejí slepice

Extrémně přemnožená divoká prasata děsí obyvatele Ústí nad Labem. Divočáci ničí zahrady a útočí na domácí zvířata. Město platí myslivcům za jejich odstřel odměnu, podle místních to ale nepomáhá.

Desítky divočáků si už do zahrádek v centru Ústí nad Labem chodí jako domů. Rozbíjejí ploty, devastují zahrady. Už dávno neplatí, že za potravou vyrážejí v noci. „Je úplně běžné, že přijdou v deset ráno nebo ve dvě odpoledne. Sežrali nám králíky, sousedům slepice,“ popsal CNN Prima NEWS zahrádkář Tomáš Franzl. „Jsou tak drzí. Do zahrady lezou za bílého dne a pomalu začínají likvidovat všechno okolo. Bojíme se jít na zahradu nebo tam pustit psy a děti,“ doplnila další Ústečanka Jana Časnochová.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza v kontaktní zoo. Žák základní školy v Nizozemsku zabil holýma rukama 11 zvířat

Po celém městě je rozmístěno sedm odchytových klecí. „Myslivci v rámci své činnosti zakrmují klece, dávají tam potravu. Prase se při hledání potravy do klece dostane, rypákem strčí do potravy, kde je nástražné zařízení. To se samo spustí a klec se zavře,“ vysvětlil mluvčí městské policie Jan Novotný.

Meziročně se odlov černé zvěře více než zdvojnásobil. Město proto i v letošním roce vyplácí pěti mysliveckým spolkům za odstřel divočáků odměnu. „Za každé odstřelené prase dostává myslivec 500 korun odměny. Mimo klecí jsou zde i naháňky, kterých se účastníme,“ doplnil Novotný.

„Odstřel prý nejde, protože to je nehonební pozemek, na kterém se nemůže střílet. Nemohou sem dát ani ty klece, protože nesplňují kritéria, která mají mít,“ řekla Časnochová. Nepomáhají prý ani pachové ohradníky. S myslivci se ale dá domluvit individuální lov. Ochránit zahradu před nájezdem divočáků pomáhají také ploty s betonovými podezdívkami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy: