Dozorci a zaměstnanci věznic v Ekvádoru se dostali ze zajetí. Trestanci je drželi jako rukojmí

Všech 178 dozorců a dalších zaměstnanců ekvádorských věznic, které drželi vězni jako rukojmí, je na svobodě. Uvedla to v neděli agentura Reuters s odvoláním na zdejší správu věznic SNAI. Latinskoamerickou zemí v posledním týdnu zmítají nepokoje.

Reuters nejdříve napsal, že se 41 zaměstnanců věznic podařilo osvobodit a jednomu dozorci se zdařil útěk. Později uvedl, že na svobodě je všech 158 dozorců a 20 administrativních pracovníků. Vězni je od pondělí zadržovali v sedmi nápravných zařízeních. Při střetech v jedné z věznic přišel jeden dozorce o život a další byl zraněn.

ČTĚTE TAKÉ: Zločinecké gangy terorizují Ekvádor: Střety si vyžádaly 10 mrtvých, v ulicích operuje armáda

Jak podotýká agentura DPA, řadu vězení v Ekvádoru kontrolují zločinecké bandy. V dříve spíše poklidné zhruba 18milionové zemi se loni výrazně zhoršila bezpečnostní situace, což dokládá i srpnová vražda jednoho z prezidentských kandidátů.

Nynější krize vypukla poté, co se před týdnem podařilo uprchnout z vězení šéfovi gangu Los Choneros Adolfovi Macíasovi, kterého úřady považují za nejnebezpečnějšího zločince v zemi.

V reakci vláda zavedla mimořádný stav, načež zločinecké gangy spustily vlnu násilí v ulicích a věznicích. V úterý pak ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC. Novináře a televizní zaměstnance po několika hodinách osvobodila policie. Prezident Daniel Noboa krátce poté povolal armádu do boje proti kartelům a vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Novým prezidentem Tchaj-wanu bude kandidát vlády. Peking ho označuje za vážné nebezpečí

Tagy:
armáda Ekvádor věznice vláda Daniel Noboa Los Choneros