Ruská invaze i mimo území Donbasu? Naprosto správné, pochvaluje si Putin

Vladimir Putin

Za naprosto správné považuje ruský prezident Vladimir Putin rozhodnutí neomezovat takzvanou speciální vojenskou operaci na Ukrajině jen na oblast Donbasu. Tvrdí, že ruské jednotky už zničily téměř všechnu ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, protivzdušnou obranu prý prakticky zlikvidovaly. Šéf Kremlu to podle agentur řekl na setkání s ruskými stevardkami z největší ruské letecké společnosti Aeroflot, kterou tvrdě postihly západní sankce.

Podle Putina bylo rozhodnutí o invazi na Ukrajinu těžké. Prý ho k tomu přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status. „Za oceánem jim pomohou a v tom okamžiku se naším protivníkem stane NATO,“ cituje ruskojazyčná verze BBC Putina. Důkazem toho, že se Ukrajina snaží získat jaderné zbraně, bylo pro Putina vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostní konferenci v Mnichově 19. února.

Šéf Kremlu varoval před zřízením bezletové zóny nad Ukrajinou, které požaduje Kyjev. „Jakýkoliv krok tímto směrem budeme považovat za účast na ozbrojeném konfliktu té země, z jejíhož území bude přicházet nebezpečí pro naše vojáky, řekl. Dodal, že nebude hrát roli, k jaké vojenské organizaci tato země patří. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek řekl, že aliance nevyhlásí nad Ukrajinou bezletovou zónu, neboť by to vedlo k rozšíření konfliktu za její hranice.

Putin invazi na Ukrajinu, o níž mluví jako o speciální vojenské operaci, obhajuje potřebou chránit ruskojazyčné obyvatelstvo na východě Ukrajiny i vlastní zájmy Ruska. Jejím cílem je prý Ukrajinu demilitarizovat a denacifikovat.

Všichni jste Ukrajinci, poděkoval Zelenskyj

V pátek ukrajinský prezident vyzval obyvatele evropských zemí, aby nepřehlíželi ruskou agresi proti Ukrajině. Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa, řekl Zelenskyj prostřednictvím telemostu účastníkům demonstrace na Václavském náměstí, kterou zorganizoval spolek Milion chvilek na podporu Ukrajiny napadené ruskou armádou. Jeho výzva směřovala i k účastníkům obdobných demonstrací v dalších evropských městech.

„Jestliže zvítězíme – a já jsem si jist, že zvítězíme – bude to vítězství pro celý demokratický svět, bude to vítězství pro svobodu, vítězství světla nad tmou, svobody nad otroctvím,“ prohlásil Zelenskyj.

Všichni, kdo se v evropských městech zúčastnili demonstrací, se podle Zelenského stali Ukrajinci. Konkrétně jmenoval Prahu, Paříž, Lyon nebo Tbilisi. „Vy všichni jste dnes Ukrajinci a já vám za to děkuji,“ uvedl ukrajinský prezident, který tak parafrázoval výrok amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho při návštěvě Berlína v roce 1963.

Tagy: