Vyhnali jsme americkou ponorku z našich vod, tvrdí Rusko. USA to popírají

Americká ponorka

Ruské námořní plavidlo zahnalo americkou ponorku, která se pohybovala v ruských vodách Tichého oceánu. Ponorka ignorovala ruský rozkaz k vynoření, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Americká armáda nicméně podle agentury Reuters popřela, že by prováděla operace v ruských vodách. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou napjaté kvůli krizi kolem Ukrajiny.

Podle agentury RIA Novosti si ruské ministerstvo v reakci na incident předvolalo amerického vojenského přidělence, kterému si na chování ponorky stěžovalo. Americké plavidlo se pohybovalo v sobotu brzy ráno poblíž Kurilských ostrovů a dostalo rozkaz okamžitě se vynořit, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Posádka ponorky tento rozkaz ignorovala, a proto fregata Maršál Šapošnikov použila blíže nespecifikované „odpovídající prostředky“ k tomu, aby přiměla plavidlo oblast opustit. „Americká ponorka... opustila ruské výsostné vody tou nejvyšší rychlostí,“ dodalo ministerstvo.

„Ruská tvrzení o našich operacích v jejich teritoriálních vodách nejsou pravdivá,“ uvedl nicméně mluvčí americké armády Kyle Raines. „Nebudu se vyjadřovat k přesné poloze našich ponorek, ale létáme, plujeme a operujeme bezpečně v mezinárodních vodách,“ dodal.

Bidenova hrozba

Americký prezident Joe Biden v sobotním telefonátu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dopady možné ruské invaze na Ukrajinu. Jestliže Rusko Ukrajinu napadne, bude podle něj následovat rozhodná a rychlá odpověď. Podle Washingtonu přitom může ke vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dojít kdykoliv, i během olympiády.

Web Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov po telefonátu Putina s Bidenem uvedl, že „americká hysterie ohledně Ukrajiny dosáhla svého vrcholu“. Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit.

Také ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Ministři podle Pentagonu diskutovali o hromadění ruských vojsk na hranici s Ukrajinou. Podle Američanů shromáždili Rusové u ukrajinské hranice přes 100 000 vojáků, dalších asi 30 000 ruských vojáků se účastní cvičení v Bělorusku, které s Ukrajinou rovněž sousedí.

Tagy: