Biden pohrozil Putinovi: Pokud Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rychlá odpověď

Joe Biden a Vladimir Putin zasedli k jednání ve švýcarské vile.

Ruská invaze na Ukrajinu by mohla začít ve středu 16. února

Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď, řekl během sobotního telefonického rozhovoru americký prezident Joe Biden svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Ruská invaze by s sebou podle šéfa Bílého domu přinesla „rozsáhlé lidské utrpení“, Spojené státy jsou ale připravené na diplomacii i „další možné scénáře“. Kreml zatím telefonát oficiálně nekomentoval. Putinův poradce Jurij Ušakov uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny „dosáhla svého vrcholu“.

Biden s Putinem hovořil více než hodinu. Rozhovor byl „profesionální a věcný“, nepřinesl ale „žádnou podstatnou změnu“, uvedly agentury Reuters a AFP s odvoláním na zdroj z americké administrativy. Oba státníci spolu diskutovali o všech tématech, které Washington vznáší i veřejně. „Jestli se chce Putin vydat cestou diplomacie, zůstává i po tomto telefonátu nejasné,“ doplnil zmiňovaný americký zdroj.

USA už dříve varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Moskva ale odmítá, že by měla v úmyslu sousední zemi napadnout. Rusko od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně příslibu, že NATO mezi své členy nepřijme Ukrajinu. Podle Ušakova „americká odpověď na hlavní ruské bezpečnostní požadavky nevzala v úvahu klíčové obavy Moskvy. Jak Putinův poradce dodal, sobotní telefonát se odehrál na pozadí „hysterie“ Západu ohledně údajně se blížící ruské invaze, kterou označil za absurdní. Prezidenti se podle něj shodli, že budou i nadále „v kontaktu na všech úrovních“, citovala z Ušakovova prohlášení agentura AFP.

Podle amerických diplomatů a zpravodajských služeb by Rusko mohlo invazi zahájit ve středu 16. února. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v sobotu před novináři postěžoval, že americká varování před nadcházející ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. „Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají,“ upozornil Zelenskyj. Novináře vybídl, aby se případně podělili o další „zaručené“ informace, že ruský útok začne 16. února.

Ještě před telefonátem s Bidenem hovořil Putin i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S ním se rovněž v pondělí setkal osobně přímo v Moskvě. Francouzského prezidenta prý ujistil, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace.

Rusové svému prezidentovi věří

Napětí kolem situace na Ukrajině se zatím nesnížilo a řada zemí včetně USA, Británie a Německa již vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají důležité pozice. Také české ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, kteří jsou na Ukrajině či v Bělorusku, aby zvážili opuštění těchto zemí.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 tisíc vojáků, dalších zhruba 30 tisíc vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa ruská většina věří Putinovi a také tomu, že Rusko je opravdu ohroženo západními státy. Na druhou stranu však podle něj již nejsou tak nadšení a mobilizovaní, jako byli například v roce 2014, kdy Rusové obsadili ukrajinský poloostrov Krym, který dodnes okupují.

Tagy: