Ruská ofenziva? Kyjev může mít problém, řekl Šedivý a chválil českou muniční iniciativu

bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Jiří Šedivý o české muniční iniciativě a válce na Ukrajině

Kreml shromažďuje vojáky k ofenzívě u Sumské oblasti na Ukrajině. Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého to může vytvořit nepříjemnou situaci i pro Kyjev. Ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že pokud se Ukrajincům nepodaří mobilizovat síly, budou mít velký problém ruskou ofenzivu zastavit.

Moskva se připravuje na novou ofenzivu. Blízko hranic s Ukrajinou má mít asi půl milionu vojáků. Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého musí být Ukrajinci připraveni na to, že Rusko provede kroky, kterým bude složité se bránit. „Víme, že určitá část ruských vojsk se připravuje směrem na Sumy. To je něco, co by mohlo vytvořit velmi nepříjemnou situaci v severní části směrem na Kyjev,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Šedivý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina má právo se bát. Rusko mluví o míru, když se mu daří, uvádí analýza CNN

Podle něj měli Ukrajinci mobilizovat již v minulém roce. „V okamžiku, kdy plánovali protiofenzivu, měli současně plánovat doplňování vojsk, protože bylo zřejmé, že při každé protiofenzivě budou poměrně velké ztráty,“ sdělil Šedivý. Podotkl, že pokud se Ukrajincům nepodaří včas mobilizovat a doplnit vojska, budou mít velký problém ruskou ofenzivu zastavit.

Šedivý také zdůraznil, že Ukrajinci mají velký problém co se týče protivzdušné obrany. „Chybí jim rakety do protiletadlových systémů. Rusové mají velkou nadvládu ve vzdušném prostoru a mohou téměř beztrestně bombardovat ukrajinská města. V tomhle Ukrajinci potřebují pomoc,“ popsal Šedivý.

Podle něj pomohou letadla F-16, která by na Ukrajinu měla dorazit v červnu. „Jak jsou piloti vycvičeni a jak bude Ukrajina schopna zajišťovat provoz letadel, to uvidíme v nejbližších týdnech. Pokud se to podaří, mohlo by to vytvořit výhodnější podmínky pro obranu,“ řekl Šedivý.

Chválil také českou muniční iniciativu. „Měla velký ohlas. Je to velký úspěch české diplomacie a máme být na co hrdí. Deklaruje se, že je slíbeno až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice,“ popsal bývalý náčelník Generálního štábu. Dodal, že to ale neznamená, že budou všechny hned k dispozici. „Zatím se mluví přibližně o 300 až 500 tisících kusech. To může Ukrajincům pomoci, protože se jim podaří překlenout období, kdy byla pozastavena podpora ze Spojených států,“ sdělil Šedivý.

Tagy: