Ruská propaganda přehání. Zabrání Soledaru je pouze Pyrrhovo vítězství, tvrdí experti

Rusko s největší pravděpodobností ovládá ukrajinský Soledar, což oslavuje moskevská propaganda jako bouřlivé vítězství. Slaví i oligarcha Jevgenij Prigožin, jehož vagnerovci ofenzivu vedli. Podle vojenských expertů má ale zabrání Soledaru pro Rusy jen minimální strategický význam.

Dlouhé měsíce se ruské armádě nedaří dobýt ukrajinské město Bachmut na Donbasu. Útočící strana se proto před časem zaměřila na městečko Soledar, které leží pár kilometrů na sever. Ofenzivu tam vedla Vagnerova skupina, která údajně oblast dobyla.

Ačkoli Ukrajinci nadále odmítají ztrátu města, americká CNN upozornila, že armáda Kyjeva s největší pravděpodobností ze Soledaru ustupuje. Moskva už teď ruské vítězství vykresluje jako gigantický triumf. Vojenští odborníci ale upozorňují, že bitva o Soledar měla pro Rusy spíše symbolický význam než strategický.

Vliv Soledaru na vývoj války

„Soledar sám o sobě nemá žádný taktický význam,“ sdělil pro list The Moscow Times vojenský expert Davis Sharp, který působí v Izraeli. „Zabrání Soledaru by se mělo vnímat spíše jako součást bitvy o Bachmut. Samozřejmě to vylepší ruskou pozici na sever od města, ale jejich armáda by potřebovala zabrat ještě další kus území,“ dodal.

Ke stejnému závěru dospěl i americký think-tank Institut pro studium války, který pravidelně analyzuje dění na Ukrajině.

„Zabrání Soledaru neumožní ruským jednotkám lépe kontrolovat ukrajinské pozemní komunikační linie do Bachmutu a ani to ruským složkám neumožní lépe obklíčit město,“ uvedl Institut pro studium války. „Ruské informační zdroje přehánějí o významnosti Soledaru. Je to nanejvýš ruské taktické Pyrrhovo vítězství,“ doplnil think-tank.

Na postupu v Soledaru se měli podílet výhradně bojovníci Vagnerovy skupiny. Ani Prigožinovi se ale nelíbí, jak Moskva o zabrání města informuje. Oligarcha se domnívá, že si Kreml chce úspěchy přisvojit. Mezi konvenční ruskou armádou a Prigožinovými žoldáky totiž probíhá tvrdý konkurenční boj.

„Neustále se snaží ukradnout vagnerovcům vítězství,“ uvedl šéf paramilitantní organizace v pátečním prohlášení.

Tagy:
propaganda Ukrajina experti Rusko Vagnerova skupina taktika Bachmut Jevgenij Prigožin Soledar