Rusové touží po gigantických tunelech pod Soledarem. Expert popsal, jak jim mají pomoci

I když Rusové od začátku týdne oslavují dobytí Soledaru, Ukrajinci údajně část města nadále kontrolují. Boje přitom mohou probíhat i v podzemí, protože pod Soledarem se nachází soustava rozlehlých tunelů. Vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že katakomby nahrávají spíše obráncům.

Soledar na první pohled působí jako nenápadné ukrajinské městečko. Při zkoumání jeho reálií ale člověk zjistí, proč se dostalo do epicentra války. Hlavní význam Soledaru je patrný už z jeho názvu – místní závod má na starost drtivou většinu produkce soli na Ukrajině, které je teď kvůli válce nedostatek.

Tamní solný důl, to ale není díra v zemi. Ve skutečnosti jde o obří podzemní komplex, kde se jednotlivé jeskynní tunely větví a ústí na zemi hned na několika místech. Katakomby jsou tak široké, že se v podzemním prostoru v minulosti konaly velké společenské akce. Rádi to tam měli například příznivci vážné hudby. Je tam rovněž muzeum soli. Z fotografií je patrné, že chodbami by mohlo projet klidně i několik tanků vedle sebe.

Válka v podzemí

A o to právě jde. Ukrajinci i Rusové o tunelech vědí a snaží se je vojensky využít. Objevují se spekulace, že katakomby se ze Soledaru táhnou až k Bachmutu, což by mohlo vysvětlovat tak táhlé boje o relativně malý prostor. Něco takového však žádný oficiální zdroj nepotvrdil.

Pokud se ale bitva o Soledar skutečně přesouvá do podzemí – což může ilustrovat například zveřejněná fotka vagnerovců z jeskyně – tak se mohou boje pořádně protáhnout. „Ohromně to favorizuje obránce. V takových komplexech mají Ukrajinci obrovskou výhodu, protože mohou Rusy napadat z nejrůznějších směrů. Tunely mají spoustu vyústění na zem,“ řekl Visingr pro CNN Prima NEWS.

„Pokud Rusové chtějí oblast kompletně ovládnout a pokud jsou Ukrajinci rozhodnutí ji do poslední chvíle bránit, tak to bude trvat velmi dlouho a bude to nesmírně složité,“ dodal vojenský analytik s tím, že údajné propojení tunelů s Bachmutem nelze ověřit.

Patří už Soledar Rusům?

Z popsaných skutečností vyplývá, že Rusové nejspíš ještě Soledar nedobyli. Armáda Moskvy v oblasti každopádně postoupila, což využívá jako propagandistickou vzpruhu. Není ale úplně zřejmé, proč se výpad Rusům povedl zrovna tady.

„Mohli mít štěstí. Nebo se Ukrajinci mohli dopustit chyby. S největší pravděpodobností Rusové neovládají Soledar celý, je to ale pro ně malý taktický úspěch,“ hodnotil Visingr.

Podle něj ani případné ovládnutí Soledaru Rusům bitvu o Bachmut příliš neusnadní. „I kdyby obsadili celý Soledar, tak to není záruka, že dobydou Bachmut. To by museli zabrat ještě další velké území, aby ho obklíčili. Čelním tlakem od východu nejsou schopni uspět,“ domnívá se expert.

Úder v oblasti Bachmutu i Soledaru má na starost Vagnerova skupina, která spadá pod oligarchu Jevgenije Prigožina. Minulý týden Bílý dům informoval, že vagnerovci prahnou po tomto ukrajinském regionu kvůli přírodnímu bohatství. Kde je ale pravda?

„Připadá mi to trochu přehnané. Kontrola přírodních zdrojů, to by znamenalo trvale Bachmut ovládat. Opravdu si Prigožin myslí, že to zvládne? Spíše půjde o tunely z vojenského hlediska,“ uzavřel Visingr, podle kterého se oligarcha snaží Kremlu dokázat, že jeho vagnerovci mají úspěchy, zatímco konvenční ruská armáda nikoli.

Tagy: