Šedivý: Ovládnutí Soledaru? Jen dílčí úspěch, k dalšímu postupu to Rusům stačit nebude

Při popisování situace v Soledaru má kus pravdy Kyjev i Moskva, věří bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Město v Doněcké oblasti, v němž v posledních dnech probíhají tuhé boje, podle něj nyní z velké části ovládají okupační síly. V regionu však zůstávají obránci, kteří Rusům znemožňují kompletní kontrolu nad městem. Podle Šedivého obsazení této lokality představuje pro invazní jednotky strategickou příležitost. Aby ji však mohly plně využít a postoupit dále na západ, musely by dobýt i blízký Bachmut.

„Ukrajinci nechtějí připustit úplnou ztrátu Soledaru. Zatímco Rusové už teď chtějí hlásit, že dosáhli celkové kontroly,“ shrnul současný stav bojů o město Šedivý. Podle něj ale ve skutečnosti okupační jednotky ovládají město jen z „větší časti“.

Jedná se o dílčí úspěch, jenž může Kreml po dlouhé době představit ruské veřejnosti. Při jeho prezentaci podle Šedivého Kreml nejspíše zveličí rozsah zabraného území, množství zničené techniky i počet zabitých ukrajinských vojáků.

Dobytí většiny Soledaru poskytne Rusům podle generála ve výslužbě vyšší kontrolu nad nedalekým Bachmutem, díky čemuž by okupanti mohli omezit dodávky munice obráncům. Narušení obrany u Soledaru by navíc pro Moskvu mohlo představovat možnost dalšího postupu směrem na Dnipro. „To Rusové potřebují, aby ovládli větší část Doněcké oblasti,“ vysvětlil Šedivý.

K úspěchu ruských jednotek při postupu směrem na západ by však podle něj bylo nezbytné ovládnutí Bachmutu. „Je to komunikační uzel, z hlediska zásobování nad ním potřebují mít kontrolu,“ doplnil vojenský expert. Za současné situace by byl podle něj další postup pro Rusy velmi obtížný a nebezpečný. „Když budou pokračovat do hloubky, potřebují mít za sebou kontrolu nad těmito komunikacemi. Pokud se odtrhne bojová sestava od týlu, útočící vojska se dostanou do velkých problémů, které nebudou schopna vyřešit,“ vylíčil situaci.

Další vývoj bojů v oblasti se podle něj dá jen těžko odhadovat. Zatím není jasné, do jaké míry se realizovala pomoc přislíbená obráncům prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten ve čtvrtek oznámil neprodlené poskytnutí veškerých potřebných materiálů a munice pro ukrajinské vojáky v klíčových doněckých městech.

Tagy: