Držte se dál od „špionážní“ velryby, varují norské úřady. Přiblížila se nebezpečně blízko Oslu

Běluha je přezdívána Hvaldimir.

Velryba Hvaldimir u norských břehů

Panuje strach o zdraví „špionážní“ běluhy, která již léta brázdí norské vody. Ochočený kytovec se příliš blízko přiblížil hlavnímu městu Oslu a ze strany lidí mu hrozí nebezpečí. Slávu získala velryba před čtyřmi lety při odchycení ve speciálně vyrobeném postroji s držáky na kameru GoPro. Okamžitě se v souvislosti s tím vyrojily spekulace, že sloužila jako ruský špión.

Známé běluze se přezdívá Hvaldimir a podle webu CNN je známá tím, že ráda sleduje lodě a „hraje“ si s lidmi na palubách. Od roku 2019 se zdržovala ve vodách u norského pobřeží. „Už od jeho připlutí bylo jasné, že je cvičenou velrybou,“ píše web OneWhale, který se slavnému kytovci věnuje a zaměřuje se na jeho ochranu.

ČTĚTE TAKÉ: Kosatky u Španělska napadly loď a poslaly ji ke dnu. Byly brutální, popsala zachráněná posádka

Nyní se ale mořský savec přesunul až do fjordu k hlavnímu městu Oslu. Norské ředitelství pro rybolov přišlo s apelem na lidi, aby se kontaktu se zvířetem vyvarovali. „Dorazila do velmi hustě obydlené oblasti a riziko, že velryba může přijít k úhoně při lidské kontaktu, se výrazně zvýšilo,“ citoval server úřad.

Běluha s ruským vybavením

Hvaldimir už několikrát utrpěl zranění po střetu s lodními šrouby i rybářskými háky. Běluhy jsou navíc v Norsku chráněné. Savec je ale velmi krotký a evidentně navyknutý být mezi lidmi.

Daily Mail pak připomněl stanovisko biologů, kteří už před čtyřmi roky tvrdili, že velryba je nepochybně vycvičená. Ukázali přitom na Rusko, které běluhy v minulosti cvičilo k vedení vojenských operací. Když ji Norové objevili, měla na sobě postroj, který měl na každé straně držáky na kamery GoPro. Na klipech popruhů pak bylo napsáno „vybavení St. Petersburg“, což teorii o zvířecím špionovi jen nahrávalo.

Právě proto zvídavé zvíře dostalo jméno Hvaldimir. První polovina, tedy „hval“, je v norštině velryba, druhá polovina slovíčka pak odkazuje na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tagy: