Jako parazitická houba. Ukrajinci pomocí videa vyjádřili, co si myslí o ruské strategii v OSN

Kyjev přirovnal ruskou strategii v rámci OSN k taktice parazitických hub. Moskva od soboty převzala předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. Někteří ukrajinští a západní politici poukazují na to, že je celá věc vzhledem k probíhající ruské invazi absurdní. Politolog Jiří Just nicméně ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil že ruské předsednictví nebude mít faktický vliv na mezinárodní dění.

„Ruská strategie v rámci OSN je podobná taktice parazitických hub. Ty totiž žerou oběti zevnitř, ale naučily se i napodobovat život, aby pokračovaly ve své existenci a nacházely nové oběti. Přeměňují mrtvou skořápku na slepý nástroj,“ uvedl ukrajinský resort obrany v souvislosti s tím, že se Rusko v sobotu ujalo předsednictví v Radě bezpečnosti OSN.

Podle Jiřího Justa, který v Moskvě dlouhodobě žije, je pochopitelné, že Kyjev i Západ tuto skutečnost vnímají negativně. „Mediálně se tím posiluje vliv Ruska. Ve skutečnosti ale předsednictví v Radě bezpečnosti OSN nemá žádný faktický vliv na mezinárodní dění,“ upozornil spolupracovník CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdy a kde udeří ukrajinská protiofenziva? Rusy děsí, že to stále nevědí, tvrdí expert

Just rovněž uvedl, že některá média v Rusku předsednictví v RB OSN zcela ignorují, jelikož se Moskva dlouhodobě k OSN staví negativně. „Další propagandistická média zase zmiňují předsednictví jako jistý úspěch, že prý Rusko bude ovládat mezinárodní dění. Jde ale spíš o mediální zkratku a pouhý dojem,“ dodal Just.

Členové RB OSN se ve vedení střídají pravidelně po měsíci. Naposledy zastávala Moskva tento post v únoru 2022, kdy její vojska zahájila invazi na Ukrajinu. Kreml v pátek uvedl, že hodlá v této funkci „uplatnit všechna svá práva“. Spojené státy ve čtvrtek vyzvaly Rusko, aby se při nástupu do funkce „chovalo profesionálně“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že nastal čas pro celkovou revizi globálních institucí, a to včetně Rady bezpečnosti. „Reforma je samozřejmě nutná, aby se zabránilo jakémukoliv teroristickému státu zničit mír,“ prohlásil. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil převzetí předsednictví v RB OSN Ruskem za „špatný aprílový žert“.

Tagy: