Kdy a kde udeří ukrajinská protiofenziva? Rusy děsí, že to stále nevědí, tvrdí expert

Ukrajinská armáda má podle vojenských odborníků každou chvíli zahájit plošnou protiofenzivu. Kyjev ale úzkostlivě střeží informaci, jakým směrem úder povede. Ve hře jsou nadále nejméně tři varianty. A ani Rusové podle expertů netuší, jakou z nich si Ukrajina vybere.

Ze slovního spojení „jarní protiofenziva“ se stal ustálený termín, kterým se ohánějí vojenští odborníci i média po celém světě. Z ukrajinské jarní protiofenzivy se stal fenomén, který každý v nejbližších dnech očekává, ale nikdo netuší, kdy a kde k němu dojde.

Ukrajina už jednou dokázala, že umí krátce před protiútokem všechny zmást. Když všichni koncem minulého roku sledovali pomalý postup kyjevské armády u Chersonu, všechny najednou šokoval bleskový výpad u Charkova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Erdogan si troufá na Západ i na Putina. Když vyhraje volby, v Kremlu budou slavit, říká Laně

Současný stav pochopitelně ze všeho nejméně vyhovuje ruské armádě. „Jsou velmi znepokojení. Vždycky měli o Ukrajině špatné zpravodajské informace. Myslím si, že úplně dobře nechápou, kolik zdrojů mají teď Ukrajinci k dispozici,“ sdělil pro Newsweek hlavní analytik Mezinárodní krizové skupiny pro Rusko s tím, že Ukrajinci trénují po celé Evropě (i v USA) mimo dohled Kremlu.

Kreml podle expertů chápe, že se něco chystá, snaží se na to připravit – například budováním táhlého opevnění u Krymu – a na těžké časy na frontě už údajně připravuje i ruskou veřejnost.

„Mám dojem, že se snaží připravit populaci na určitý druh obranné operace, která bude mít nejspíš za cíl zmrazit konflikt do té doby, než se jim podaří shromáždit statisíce nových rekrutů. Pravděpodobně do konce léta,“ uvedl pro Newsweek Mark Voyger, bývalý zvláštní poradce pro ruské a euroasijské záležitosti tehdejšího velitele americké armády v Evropě generála Bena Hodgese.

Tři směry protiofenzivy

Vojenští experti po celém světě v současnosti skloňují hlavně tři různá místa, přes která by se mohla ukrajinská armáda pokusit prorazit.

„Rusové už nemají síly. Nejsou schopni pokračovat v ofenzivě dalších několik měsíců. Jejich ofenziva v oblasti se blíží kulminačnímu bodu a brzy se vyčerpá,“ sdělil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

  • První varianta útoku je možná až příliš očividná. A právě proto si ji Ukrajinci mohou zvolit. V posledních dnech přibývá spekulací, že by se Kyjev mohl pokusit prorazit v oblasti Bachmutu, o který svádí s Rusy několikaměsíční bitvu. Tedy v místě, na které je v současnosti upřená největší pozornost.
  • Druhou variantou je útok směrem na Melitopol. Ruská armáda toto město obsadila už v prvním týdnu války. Ukrajinci by se v tomto scénáři mohli pokusit prorazit ze Záporoží až k Melitopolu a následně dále na jih k pobřeží Azovského moře. Kyjevské jednotky by v takovém případě rozbily ruský pozemní most a odřízly by nepřátelské vojáky na Krymu od těch na Donbasu.
  • Třetí variantou je pak vedení operace od Chersonu, kde loni ukrajinská protiofenziva skončila. V takovém případě by se mohli Ukrajinci teoreticky pokusit mimo jiné o výpad na Krym.

„Rád bych zdůraznil, že rozhodující je Krym. Cokoli se podaří na severu, je dobré, pokud ale chcete přitáhnout Putina k jednacímu stolu, musíte si přijít pro Krym,“ sdělil pro CNN americký generál ve výslužbě Wesley Clark.

Tagy:
válka útok vojáci Ukrajina Krym Rusko varianty Melitopol Bachmut protiofenziva