Ruské rakety u polských hranic jsou nepřijatelné. NATO by je mělo sestřelovat, říká generál

Ruský raketový systém Iskander

Pokud Rusko nepřestane útočit na západní část Ukrajiny, která hraničí s členskými zeměmi Severoatlantické aliance (NATO), bude muset Polsko zřídit nad západní Ukrajinou protiraketovou obranu. V rozhovoru pro web Onet to uvedl bývalý šéf polského Národního bezpečnostního úřadu generál Stanislaw Koziej.

„Rusko stále může zvítězit na Donbasu. To mu dá příležitost pokračovat ve svých operacích směrem k Oděse a odříznout tak Ukrajinu od moře,“ uvedl podle webu Wydarzenia generál Koziej. „Pokud by Rusko vyhrálo, vyhrálo by vlastně i proti Západu. Putin by uviděl, že jeho eskalační doktrína je účinná, a za několik let by se mohl chtít posunout dál, například k Suvalskému průsmyku,“ varoval Koziej.

Ať už skončí daný konflikt jakkoliv, polský generál prý nepochybuje o tom, že Rusko vyjde z války velmi oslabené. „Jeho strategické schopnosti se sníží, jeho postavení na mezinárodní scéně se zhorší a životní úroveň v zemi výrazně klesne. V tomto smyslu lze říct, že Rusko tuto válku prohrává,“ sdělil generál.

Podle něj je však velmi pravděpodobné, že válka skončí s územními ztrátami pro Ukrajinu. „Ale z hlediska jednoty, síly ukrajinského lidu, postavení země ve světě nebo jejích šancí na připojení k Západu, Ukrajina v konfliktu jednoznačně zvítězila,“ pokračoval Koziej. Připomněl také, že tato země má oproti začátku války mnohem modernější techniku, kterou jí dodává Západ.

Rusové se však podle jeho slov snaží tuto techniku zničit raketami dlouhého doletu. „To je nepřijatelné. Ruské rakety, které létají k hranicím NATO, by měly být sestřelny v odpovídající vzdálenosti od této hranice,“ uvedl Koziej.

Putin je iracionální

Upozornil také, že jde o rakety, které mohou nést jaderné hlavice, což je pro Polsko velkou hrozbou. „Když to vezmeme v úvahu, máme dost argumentů k tomu, abychom přijali preventivní opatření a oznámili Rusku, že pokud nepřestane útočit na naše hranice, od určitého dne zkrátka zavedeme nad západní Ukrajinou protiraketovou ochranu,“ řekl podle webu Onet polský generál.

Státy Severoatlantické aliance pomáhají ukrajinským obráncům od počátku válečného konfliktu. Do země posílají zbraně a poskytují také humanitární pomoc. Do samotných bojů ale nezasahují. „Pomáháme této zemi, ale vojáky NATO na Ukrajinu nepošleme,“ řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Podle Kozije probíhají na Ukrajině dvě války. Tu nejzřetelnější vedou Rusové a Ukrajinci, ale existuje také tzv. zástupná válka mezi Ruskem a Západem. „V této konfrontaci nemůže být iniciativa jen na jedné straně. Je čas změnit filozofii. Musíme začít Putinovi stavět zábrany. Případný útok Putinových vojsk na pobaltské země nebo Polsko není politickou fikcí. Je to velmi pravděpodobná situace, která může nastat, ale pouze v případě úplného vítězství Ruska na Ukrajině,“ myslí si generál.

„Putin je iracionální a Rusko je dobrodružný protivník. Pokud by na Ukrajině zvítězil, byla by tato iracionalita ještě větší,“ uzavřel polský generál.

Tagy: