Z Prahy můžeme přesunout tisíce uprchlíků. Musíme je však motivovat, říká Rakušan

Z Prahy do jiných regionů by se mohlo podařit přesunout zhruba 5 000 až 10 000 uprchlíků před ruskou invazí na Ukrajinu. Běženci ale musí z hlavního města odejít dobrovolně, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT) ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). S pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) se shodli na tom, že je nutné lidi k přestěhování motivovat. Počet válečných uprchlíků v Česku aktuálně stagnuje.

Rakušan souhlasí s Hřibem v tom, že hlavní město je enormně vytížené. Nemyslí si však, že by se podařilo k odchodu z Prahy do jiných krajů motivovat 30 000 běženců, jak by si to podle něj představoval primátor. Ministr upozornil na to, že s přetížeností se potýkají i ostatní kraje. „Nějaká úplná rovnost v rámci země určitě nebude nikdy dosažena,“ řekl v ČT Rakušan.

Hřib, Rakušan a premiér Petr Fiala (ODS) spolu hovořili o situaci s uprchlíky v Praze v pátek. Domluvili se, že vznikne soubor opatření, která budou motivovat uprchlíky k přesunu do méně vytížených obcí. Rovněž vznikne koordinační mechanismus, podle kterého se samotný přesun uskuteční.

Vedení Prahy si dlouhodobě stěžuje na přetíženost a nedostatek kapacit. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech, které odbavilo od začátku války téměř 100 000 uprchlíků, proto město tento týden uzavřelo. Podle Rakušana takový krok ale situaci neřeší. Lidé, kteří mají v hlavním městě soukromě sjednáno ubytování, mohou jít na odbor azylové a migrační politiky nebo na cizineckou policii a dočasnou ochranu dostanou stejně.

Ministr dodal, že nemohl vyhovět Hřibovu návrhu, aby uprchlíci v Praze dostávali nižší humanitární dávku než ve zbytku České republiky. „To je podle legislativců ministerstva vnitra v rozporu jak s evropskou, tak s českou legislativou,“ uvedl. Ministerstvo podle něj hledá jiné motivační mechanismy. V Česku je podle Rakušana nadále zhruba 280 000 až 300 000 ukrajinských běženců. Počet nenarůstá, ale stagnuje, dodal.

Tagy: