Ruské střely zasáhly pizzerii plnou lidí. Útok na Kramatorsk si vyžádal devět obětí, včetně dětí

V úterý 27. června 2023 zasáhly pizzerii v Kramatorsku dvě ruské střely. Útok si vyžádal nejméně osm mrtvých, z toho tři děti. Více než 50 osob je zraněných.

Ruské střely v Kramatorsku zasáhly pizzerii plnou lidí

Úterní ruský útok na východoukrajinský Kramatorsk si vyžádal devět mrtvých, včetně několika dětí, a více než pět desítek zraněných. Novou bilanci zveřejnila agentura Ukrinform. Ruské střely ve městě v úterý večer zasáhly pizzerii plnou lidí.

Úterní ruský útok na východoukrajinský Kramatorsk si vyžádal devět mrtvých, včetně několika dětí, a více než 50 zraněných. Novou bilanci zveřejnila agentura Ukrinform. Ruské střely ve městě, které leží nedaleko od frontové linie, v úterý večer zasáhly pizzerii plnou lidí. Počet obětí se ještě může zvýšit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opozičník Ponomarjov: Svoboda Ruska se rodí na Ukrajině. Prohra války bude Putinův konec

Z budovy podle Reuters zbyla jen pokroucená spleť kovových nosníků. „Běžela jsem sem hned po výbuchu, protože jsem si tu pronajala kavárnu. (...) Všechno je tam rozmetané na kusy,“ řekla čtyřiašedesátiletá Valentyna. „Nezůstalo tu žádné sklo, okna ani dveře. Je tu jen zkáza, strach a hrůza. Tohle je 21. století,“ dodala.

„Záchranáři pracují v troskách zničené budovy a pátrají po lidech, kteří jsou pravděpodobně stále pod nimi,“ uvedli ve středu ráno záchranáři na Telegramu. Restaurace Ria, která byla prakticky kompletně zničena a ještě několik hodin po zásahu v ní hořelo, byla podle agentury AFP oblíbená u místních, novinářů i vojáků.

K tragické události navíc došlo rok od útoku na Kremenčuk. Přesně před rokem ruské síly zasáhly obří raketou Ch-22 obchodní centrum, následkem čehož tam zemřelo 21 lidí a dalších 77 osob utrpělo zranění. Loni v dubnu, nedlouho po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly zase ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo několik desítek lidí.

Česko: Rusko už dávno není civilizovanou zemí

„Vyzýváme Rusko, aby přestalo vraždit nevinné. Úterní brutální raketový útok na Kramatorsk stál životy osm civilistů včetně tří dětí a zranil desítky dalších. Rusko rozsévá zlo, násilí, nenávist, brutalitu. Už dávno není civilizovanou zemí,“ napsala česká diplomacie. Později byl počet obětí upřesněn na devět poté, co záchranáři našli v troskách budovy tělo dalšího usmrceného chlapce.

Kramatorsk leží na severu Doněcké oblasti nedaleko měst Slavjansk či Lyman a zhruba 30 kilometrů od frontové linie u Bachmutu, který je už dlouhé měsíce místem bojů ruské a ukrajinské armády.

Loni v dubnu, nedlouho po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí.

Zemřelo několik desítek lidí. Ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že Rusko už nezakrývá, že záměrně vraždí civilní obyvatelstvo a že jeho chování se nijak neliší od teroristických organizací.

Tagy: