Další smečka barevných psů v Rusku. Kromě modrých narazili lidé i na zelené

Vypadá to, že v ruských ulicích se to hemží barevnými psy. Poté, co před pár týdny lidé nedaleko Moskvy spatřili modře a růžově zbarvená čtyřnohá zvířata, se teď objevila zelená. Fotografie barevných psů obletěly internet. Informoval o tom web Vice.

Na smečku zelených toulavých psů lidé narazili podle webu Vice v opuštěné průmyslové oblasti ve městě Podolsk vzdáleném zhruba 60 kilometrů jižně od hlavního města Moskvy. Podle tamních úřadů se psi k netradičnímu zbarvení dostali pravděpodobně tak, že se vyváleli v barvě, která zůstala v jednom z prázdných skladů.

Všechna zvířata byla zdravá, oznámili zástupci Ruské společnosti pro ochranu zvířat státní tiskové agentuře RIA Novosti. Podle regionálního ministra výživy a zemědělství Sergeje Voskresenského byli psi navíc velmi přátelští.

Jinde pobíhají růžoví a modří psi

Úsměvná podívaná se obyvatelům Podolsku naskytla jen několik dní poté, co o 400 kilometrů východněji spatřili obyvatelé Dzeržinsku růžově a modře zbarvené psy. V městě se v minulosti vyráběly chemické zbraně, proto je uváděné jako jedno z nejvíce znečištěných míst planety.

Obě skupiny barevných psů se pohybovaly v odlišných částech města. Bylo to ale v místech, kde během tzv. studené války mezi Západem a Východem a po ní lidé vyhodili na 300 tisíc tun chemického odpadu. Například růžoví psi byli podle několika hlášení viděni nedaleko závodu Kristall, kde se vyrábějí výbušniny a střelivo.

Celkem sedm modrých toulavých psů potom obyvatelé města odchytili v blízkosti zchátralého bývalého závodu na chemickou výrobu kyseliny kyanovodíkové a plexiskla.

Někteří čtyřnožci byli ve stresu

Nejdříve se někteří lidé obávali, že by se čtyřnozí tuláci mohli otrávit takzvanou skalicí modrou (síranem měďnatým, pozn. red.). Vedoucí lékař veterinární nemocnice Dmitrij Karelkin ale vzápětí uvedl, že se spíš jedná o „nějaký druh chemikálie“.

Přestože látka na psech působila „netoxicky a bez známek dráždivých chemických popálenin“, veterinář připustil, že někteří ze sedmi psů byli ve stresu. Zároveň uvedl, že i zvířecí exkrementy byly modré. Nejspíš se tedy opět jednalo jen o barvu.

Modří psi zůstávají podle Karelkina pod stálým dozorem. „Budou s námi ještě 20 dní. Jejich kůže a chlupy jsou celé pokryté barvou,“ uvedl veterinář. U růžových psů zatím příčina zbarvení nebyla zjištěna.

Analýzu krve a výkalů psů provedl Lobačevského výzkumný institut chemie na Státní univerzitě v Nižním Novgorodu a Výbor pro státní veterinární dohled. Vědci zjistili, že zbarvení není pro zdraví psů nebezpečné.

Tagy: