Rusko láká cizince na vodku, přitom má jen prázdné regály. Parodie bizarního videa baví svět

Moskva

Neváhejte a přestěhujte se do Ruska, hlásá prokremelská propaganda ve videu, které zveřejnily státem řízené kanály na Telegramu či ruské velvyslanectví ve Španělsku na Twitteru. Spot popisuje Ruskou federaci jako ráj na zemi. Netrvalo dlouho a lidé si na sociálních sítích začali z videa utahovat. Vznikla rovněž parodie.

„Tohle je Rusko. Lahodná kuchyně, krásné ženy, levný plyn, elektřina i voda, bohatá historie, světově uznávaná literatura, unikátní architektura, úrodná půda, balet, levné taxíky a doručovací služby, tradiční hodnoty, křesťanství, absence ‚cancel culture‘, pohostinnost, vodka či ekonomika, která dokáže odolat tisícům sankcí. Je čas přesunout se do Ruska. Aby nebylo pozdě, zima se blíží,“ chlubí se Rusové ve videu, které se objevilo například i na Twitteru ruského velvyslanectví ve Španělsku.

První záběr ukazuje symbol srpu a kladiva, druhý sochu prvního sovětského vůdce Vladimira Iljiče Lenina. V době, kdy se mluví o krásných ženách, po louce pobíhají děvčata předškolního věku. I proto si lidé brzy z videa začali utahovat. Nejvíce uživatelů se podivovalo nad tím, že je spot podle všeho myšlen naprosto vážně.

„Kdyby to Rusové nepropagovali, myslela bych si, že je to satira. Proč si myslí, že by to mohlo přilákat cizince, aby se přestěhovali do Ruska? Nejděsivější na tom je, že každá jednotlivá pasáž zapadá do ruské propagandy. Třeba když dělají z ukrajinského spisovatele Rusa,“ upozornila americká novinářka Fatima Tlisová.

Tím mimo jiné narážela na fakt, že slavný spisovatel Nikolaj Vasiljevič Gogol, který se v záběrech rovněž objevuje, pocházel ze starodávné ukrajinské kozácké rodiny. Netrvalo dlouho a na Twitteru se objevila i parodická verze. Levný plyn, bohaté dějiny, silnou ekonomiku, architekturu či důraz na křesťanské hodnoty doplňuje video skutečnými obrázky z ruského prostředí.

Při slovech o prosperující ekonomice, která dokáže odolat tisícům sankcí, jsou ve videu vidět obchody s vyprázdněnými regály, u pohostinství zase běží záběry z brutálních policejních zásahů proti ruským demonstrantům. Upravené video se stalo hitem sociálních sítí.

Tagy: