Použijí Rusové jaderné zbraně? Uvědomují si, co by se stalo, říká generál Šedivý

Hostem pořadu 360° byl Jiří Šedivý a Jan Kofroň.

360° (1012)

Konflikt na Ukrajině pokračuje a Rusko do něj zabředává čím dál tím více. Zároveň stále posouvá hranici brutality, kterou je ochotno spáchat, jak ukázalo pondělní bombardování celého ukrajinského území. Může použít i své jaderné zbraně? Armádní generál v záloze Jiří Šedivý je toho názoru, že tak spíše neučiní. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Rusko pokračuje ve svém jaderném vyhrožování. Nepřímo tak vždy naznačí ať už Vladimir Putin, ministr zahraničí Sergej Lavrov nebo bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv. Podle názoru bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého není ale v současné situaci příliš pravděpodobné, že by se Rusko k použití svého jaderného arsenalu odhodlalo.

„Myslím si, že jadernou zbraň nepoužijí. I prezident Biden zmírňuje své dřívější výroky. Bylo by to něco, co by se nelíbilo ani Číně, ani Indii, které jsou zatím k Rusku tolerantní,“ hodnotí situaci Šedivý.

Zbraně docházejí

Pro případ, že by se nakonec Putinův režim odhodlal k tomu nejhoršímu, je podle Jana Kofroně z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK téměř nemožné předpovídat, jaká by byla reakce Západu.

„Pokud bychom jednali příliš proporčně, mohlo by se stát, že by celá situace směřovala k něčemu jednoznačně horšímu. Politici by se museli snažit situaci nějak vybalancovat, určit jakékoli meze by bylo velmi těžké,“ říká a jedním dechem dodává, že i podle jeho názoru použití jaderných zbraní spíše nehrozí. „Rusové si moc dobře uvědomují, že sami nemají moc dobrý odhad dopadů toho, co dělají a Západ zareaguje.“

Mezinárodní společenství řeší v těchto dnech kromě jaderných výhrůžek i další problém. Zbraně docházejí, a s těmi, které nedocházejí, nejsou Ukrajinci zvyklí pracovat. „Je to velký otazník. Dnes Ukrajinci dostávají zbraně, které jsme z Evropy dříve vyřadili. Tedy ty, které byly vyrobeny za Varšavské smlouvy nebo během devadesátých let. V České republice toho už moc není. Je to jedna z věcí, které musí garnitura v čele NATO nebo EU nějak zvládnout,“ uzavírá Šedivý.

Celou diskuzi obou expertů sledujte v záznamu pořadu 360° v tomto článku.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina CNN Prima NEWS Joe Biden pořady CNN Prima NEWS Rusko Jiří Šedivý 360° Armáda České republiky Sergej Viktorovič Lavrov jaderná zbraň Dmitrij Anatoljevič Medveděv