Rusko je fašistický stát, tvrdí Halík. Na olympiádu nepatří, Putin navazuje na stalinismus

Katolický kněz Tomáš Halík

360° 20.12.2023

Rusko a Bělorusko by se nemělo účastnit olympijských her, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS katolický kněz Tomáš Halík. Upozornil, že Putin navazuje na to nejhorší ze sovětské éry – stalinismus. Evropa podle něj musí jasně signalizovat, že se současným Ruskem nesouhlasí.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na začátku prosince rozhodl, že ruským a běloruským reprezentantům umožní startovat na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži se statusem neutrálních sportovců.

ČTĚTE TAKÉ: Ubožáci a reklama na genocidu. Start Rusů na olympiádě vyvolává hněv, komunista slaví

Toto rozhodnutí není podle Halíka dobré. „Sport byl odjakživa silným nástrojem propagandy a stejně tak je tomu i dnes,“ sdělil a dodal, že je třeba zabránit další frontě války, která je vedena na úrovni veřejného mínění.

Evropa by měla podle kněze vyslat jasný signál, že chování Ruska nebere. „Možná je to ještě víc naštve a budou toho stejně zneužívat, ale musíme dát jasně najevo, že s nimi nemůžeme zacházet jako s normálními partnery,“ zdůraznil Halík a označil Rusko za nepřítele Evropy. „Rusko je dnes fašistický stát, je to teroristický stát a je třeba se k němu tak chovat,“ dodal.

Proti účasti Rusů na olympiádě se ohradily také společnosti PI Property Group či Plzeňský prazdroj, které rozvázaly spolupráci s Českým olympijským výborem. Dlouhodobým kritikem přístupu k ruským sportovcům je i bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že ruští sportovci budou na olympijských hrách v Paříži sloužit jako reklama na kremelskou propagandu.

VIDEO: Celé vyjádření Dominika Haška k účasti ruských sportovců na OH v Paříži

Tagy: