Rusko láká do války Kubánce. Za službu v armádě Moskva nabízí peníze nebo občanství

Rusko rozjelo internetovou kampaň, která má přilákat zahraniční občany do služby v armádě. Moskva cílí například na Kubánce, on-line verbuje ale také v Arménii nebo Kazachstánu. Upozornil na to nezávislý list The Moscow Times, který jednu z verbířek kontaktoval.

Po téměř roce a půl války stavy na frontě řídnou a Rusko se je snaží doplňovat i ze zahraničí. Spustilo proto internetovou kampaň, která láká občany ze spřátelených zemí do služby v ruské armádě. A to výměnou za štědrý plat, přestěhování do Ruska a udělení občanství.

Moskva při tomto procesu spoléhá na tradiční spojenecké země. Vedle států bývalého Sovětského svazu cílí také na Kubu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové se děsí dronových útoků na svém území. Letadla schovávají pod pneumatiky, uvádí CNN

Na peníze slyší všichni

Nezávislý list The Moscow Times uvedl, že na Facebooku vznikla skupina Cubanos en Moscú (Kubánci Moskvy), ve které se většina příspěvků točí kolem lákání na vojenskou službu v Rusku. Skupinu spravuje žena jménem Elena Šuvalovová.

Verbířka kupříkladu napsala, že za roční kontrakt s armádou rekruti měsíčně dostanou odměnu ve výši v přepočtu 48 tisíc korun. Prý k tomu ani není potřeba platný pas.

Novináři listu The Moscow Times, jehož sídlo se po začátku války přesunulo z Ruska do Nizozemska, se rozhodli Šuvalovovou oslovit. Žena potvrdila, že pomáhá zahraničním občanům v Rusku podepsat kontrakt s armádou.

„Když nemáte pas, ale alespoň fotku, tak je to taky dobré. Nebo když nemáte ani fotografii, i tak můžeme podepsat kontrakt,“ sdělila Šuvalovová, která s Kubánci komunikuje španělsky.

Žena ale odmítla říci, jestli pracuje pro ruské ministerstvo obrany.

Nábor je úspěšný

Ruská kampaň každopádně v určité míře zabírá. Dva kubánští branci pro The Moscow Times potvrdili, že je služba v armádě zlákala.

„Vím, že platí dobře. Je to skvělý způsob, jak rychle vydělat hodně peněz,“ sdělil jeden z nich.

„Platí dost a já potřebuju peníze. Zřejmě pak v Rusku zůstanu,“ doplnil druhý.

Také Španělský překladatel, který úzce spolupracuje s kubánskou diasporou v Rusku, potvrdil, že armáda prováděla nábor mužů z Kuby.

„Spousta mladých kluků přichází přímo z Kuby, aby si tu vydělali peníze. Nejsou to místní Kubánci. Nezůstávají v Moskvě, hned podepisují smlouvy a pak odjíždějí bojovat,“ řekl překladatel.

„A pak zmizí. Jejich příbuzní se je snaží najít prostřednictvím kubánské diaspory nebo sociálních sítí. Ale my s tím nemáme nic společného. S největší pravděpodobností byli zabiti,“ uzavřel.

Rusko vedle Kuby přes internet cílí také na dobrovolníky z Arménie nebo Kazachstánu.

Tagy: