Rusové se děsí dronových útoků na svém území. Letadla schovávají pod pneumatiky, uvádí CNN

Ruská armáda začala na svém území pokrývat letadla automobilovými pneumatikami, zřejmě ve snaze ochránit je před ukrajinskými dronovými útoky. Ukazují to satelitní snímky, na které upozornila americká televize CNN. Podle expertů ale takové opatření nebude příliš efektivní.

Letecká základna Engels-2 je nejvýznamnějším útočištěm pro ruské strategické bombardéry. Nachází se hluboko ve vnitrozemí Ruska, asi devět hodin jízdy autem od ukrajinských hranic. I tady se ale podle americké CNN obávají dronových útoků řízených z Kyjeva.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci utíkají, aby nemuseli na frontu. Na hranicích jich zadrželi tisíce, uvádí zpráva

A to tak moc, že zde Rusové začali maskovat vojenské letouny pomocí automobilových pneumatik.

Odhalily to satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies, která pravděpodobně spolupracuje s ukrajinskou rozvědkou.

Proč pneumatiky na stroje?

Pro pokládání pneumatik na letadla má Rusko podle odborníků dva hlavní důvody. Snaží se stroje skrýt, černá vrstva může letadla zneviditelnit především v noci. A za druhé se snaží letadla ochránit proti útokům. Experti tvrdí, že snaha ani v jednom případě nebude příliš efektivní.

Francisco Serra-Martins z firmy One Way Aerospace, která dodává drony pro ukrajinskou armádu, se domnívá, že Ukrajinci maskované letouny stejně odhalí.

„Může to snížit tepelnou stopu strategických leteckých strojů umístěných na letištních plochách, ale stále budou pozorovatelné infračervenými kamerami,“ řekl pro CNN.

Odborník na lodě a letadla Steffan Watkins dodává, že pneumatiky na letadlech ilustrují, jak moc se Rusko obává dalších dronových útoků, které jsou v posledních týdnech čím dál častější.

„I když to vypadá trochu hloupě, zdá se, že se snaží udělat všechno možné pro to, aby ochránili letadla, která jsou jinak bezbranným terčem. Jestli to bude fungovat, to záleží na tom, jaká hlavice je na daném dronu nebo raketě,“ řekl Watkinks pro CNN.

I v NATO už o novém obranném prostředku Ruska vědí. Zástupce Aliance pro americkou televizi sdělil, že netuší, jestli budou mít pneumatiky nějaký efekt na ztlumení případných škod.

K prvním dronovým útokům na území Ruska se Ukrajina nehlásila. Poslední dobou připouští, že stojí za útoky a varuje, že budou čím dál častější.

Dronové útoky v minulosti cílily například na Krym, ruský přístav, ale i na Moskvu. Hlavní město Ruska té doby chrání protiletadlová obrana.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský pilot vrtulníku se vzdal Ukrajině

Tagy: