Rusko nezvládá bezpečnost letadel. Jednomu explodoval motor přímo za letu, ukazuje video

Letadlu v Rusku vzplál za letu motor

Letadlu za letu vzplál motor

Do velkých problémů se ve čtvrtek ráno dostal ruský transportní letoun Tu-204. Stroji krátce po startu explodoval motor. Pilot si nakonec se složitou situací dokázal poradit a bezpečně přistát. Jedná se už o sedmý vážný incident ruského letadla za poslední týden.

Dramatické okamžiky zachytili svědci na videích. Záběry ukazují, jak z motoru letícího stroje šlehají plameny a za letadlem se táhne ohnivá stopa. Pilotovi se nakonec podařilo nouzově přistát na letišti v sibiřském městě Ulan-Ude.

ČTĚTE TAKÉ: Do vyšetřování pádu letadla v Alpách se mohou zapojit i čeští experti. Čekají na zprávu

„Při startu nákladního letounu Tu-204 z letiště Bajkal vzplál stroji motor. Letadlo přistálo. Nebyly žádné oběti,“ uvedl na telegramovém kanálu gubernátor republiky Burjatsko Alexej Cydenov s tím, že pilot ještě před dosednutím musel vypustit palivo, aby se zmenšilo riziko tragédie.

Nejedná se zdaleka o první incident ruského letadla v poslední době. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko tvrdí, že jde už o sedmou podobnou událost za týden. Například v úterý v Moskvě nouzově přistálo dopravní letadlo z Kazaně se 182 lidmi na palubě kvůli selhání stabilizačního systému. V neděli zase požádal o nouzové přistání pilot Airbusu A321 na trase z Petrohradu do Moskvy. V tomto případě šlo o selhání motoru.

Podle expertů, včetně Geraščenka, stojí za incidenty nedostatek náhradních dílů, které Západ do Ruska v rámci sankcí nedodává. Jen za prvních osm měsíců letošního roku eviduje Rusko 120 incidentů spojených s letadly. To je oproti předchozím letům více než dvojnásobek. Počet letů přitom kvůli invazi na Ukrajinu výrazně klesl, píše web Daily Mail.

Tagy: