Rusko ostřelovalo ukrajinská města. Útoky cílily na energetiku, problém měla jaderná elektrárna

Zničený dům v Charkově (Ilustrační foto)

Ruský útok na Ukrajinu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný útok na ukrajinský energetický sektor, uvedli ukrajinští činitelé. Šéf společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj ho označil za největší úder na energetiku země od začátku ruské invaze. Bez elektřiny je podle Kyjeva přes milion odběratelů. Zásah je hlášen i z tamní největší vodní elektrárny. Mimo provoz bylo jedno ze dvou vysokonapěťových vedení, které zásobuje elektřinou Záporožskou jadernou elektrárnu. Ruské ministerstvo obrany podle agentur uvedlo, že údery byly součástí odvety za dřívější útoky na ruské území.

Podle agentury Unian invazní síly udeřily i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES) v Záporoží, která je největší na Ukrajině. „Bohužel byla zasažena i největší ukrajinská vodní elektrárna DniproHES,“ uvedla ukrajinská státní společnost Ukrhidroenerho. V zařízení podle ní vypukl požár, se kterým bojovali hasiči. „Protržení (hráze přehrady) nehrozí. Situace na přehradě je pod kontrolou,“ dodala firma.

ČTĚTE TAKÉ: Mohutné exploze v ruském městě. Zasáhli jsme všechny cíle, tvrdí zdroje z ukrajinské rozvědky

Ředitel společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota Rádiu Svoboda řekl, že není jasné, zda bude možné v jednom ze dvou energetických bloků vodní elektrárny obnovit provoz. Poškozena je i hráz, píše server Ukrajinska pravda. Ukrajinská prokuratura podle agentury Reuters později uvedla, že Rusko zasáhlo elektrárnu DniproHES v noci osmkrát.

Dněperská vodní elektrárna podle agentury AP zásobuje elektřinou Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou okupují Rusové. Úřady v pátek informovaly o tom, že atomová elektrárna přišla na několik hodin o připojení k hlavnímu vysokonapěťovému vedení. Její reaktory jsou odstavené, ale externí dodávky elektřiny potřebuje k jejich chlazení a dalšímu provozu. Protržení přehrady by mohlo nejen narušit dodávky energie do jaderné elektrárny, ale mohlo by potenciálně způsobit vážné záplavy podobné těm loňským po zničení Kachovské přehrady, podotkla AP

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko obvinil Moskvu z nové snahy způsobit Ukrajině „rozsáhlé selhání energetického systému“. „Bohužel jsou zásahy a škody,“ napsal ministr, podle něhož Rusové zasáhli například výrobní zařízení nebo distribuční systémy v různých oblastech. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu a energetici pracují na jejich obnovení. Společnost Ukrenerho později podle Reuters oznámila, že sousední Polsko, Rumunsko a Slovensko poskytují ukrajinské energetické síti nouzovou pomoc. Minulou zimu rozsáhlé ruské vzdušné útoky na energetickou infrastrukturu země způsobily velké výpadky v dodávkách elektřiny.

Největší škody jsou v Charkově

Šéf Ukrenerha Kudryckyj podle ruskojazyčného webu BBC uvedl, že Rusové útočili na tepelné i vodní elektrárny a na hlavní rozvodny na různých místech země. V Charkově je rozsah škod větší než v jiných regionech, podotkl Kudryckyj. Druhé největší ukrajinské město je podle médií „prakticky bez elektřiny“ a podle starosty Ihora Terechova tam nefungují ani semafory. Už dříve z něj byly hlášeny i problémy s dodávkami vody.

Výbuchy byly v noci hlášeny z Charkova, Záporoží, Dnipra, Sum či Kryvého Rihu. Podle ministra Klymenka se pod nepřátelským útokem ocitla Záporožská, Chmelnycká, Oděská, Dněpropetrovská, Poltavská, Mykolajivská, Vinnycká, Lvovská a Ivano-Frankivská oblast. Počet obětí nočních ruských úderů stoupl na pět, napsala kolem poledne AFP. V Záporoží jsou hlášeni tři zabití, ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko dříve informoval o dvou mrtvých ve městě Chmelnyckyj. Další lidé jsou zranění nebo pohřešovaní.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu napsal, že Rusové útočili téměř 90 raketami a vyslali přes 60 dronů. „Svět vidí cíle ruských teroristů maximálně jasně: elektrárny, energetická vedení, přehrada s vodní elektrárnou, běžné obytné budovy, dokonce i trolejbus,“ napsal Zelenskyj. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka Rusko vypálilo 88 různých typů střel a 63 dronů, z nichž se ukrajinské obraně podařilo sestřelit 37, respektive 55. Reuters bilanci zlikvidovaných útočících raket a bezpilotních letounů označil za horší než obvykle, může to podle něj souviset mimo jiné s tím, že Rusové použili hypersonické a balistické střely, které je obtížnější zachytit.

Ruské ministerstvo obrany v pátek tvrdilo, že zasáhlo řadu objektů energetické sítě, železniční uzly, muniční sklady a další cíle. Ruský prezident Vladimir Putin dříve řekl, že nepřátelské údery na ruské území během nedávných prezidentských voleb nezůstanou bez trestu, napsala v této souvislosti ruská státní agentura TASS.

Ostřelování čelil i ruský Belgorod

Agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo obrany napsala, že ruská protivzdušná obrana sestřelila osm raket nad Belgorodskou oblastí, která sousedí s Ukrajinou. Jeden člověk zemřel, několik dalších je zraněných, uvedl podle agentury TASS gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Znovu ostřelování. Bohužel jeden člověk zemřel. Jsou ranění,“ napsal Gladkov na svém účtu na Telegramu a zároveň upřesnil, že o život přišla žena.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čištění zákopů na Ukrajině očima vojáka. Dvacet kilo vybavení a drony jako postrach nepřítele

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 92 ze 151 ruských střel a bezpilotních letounů, uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Tagy: