Rusko posílá na frontu cizince i výměnné studenty. Stejně to dělali nacisté, uvádí analýza

Rusko podle analýzy vojenského webu War on the Rocks rozjelo masivní mezinárodní nábor. Jelikož nechce vyhlásit další mobilizaci vlastních lidí, posílá do války Nepálce, Kubánce, Kolumbijce, láká výměnné studenty i pracovníky ze zahraničí. Web uvedl, že podobou taktiku zvolili na sklonku druhé světové války i nacisté.

Loni v září vyhlásil Vladimir Putin částečnou mobilizaci, která se setkala na poměry Ruska s citelným veřejným odporem. Šéf Kremlu se proto teď zřejmě snaží další mobilizaci vyhnout. Kvůli vysokým ztrátám (které stejně tak trápí i Ukrajinu) ale potřebuje další vojáky.

Video: Ukrajinský voják zůstal zraněný několik dní v zákopech

Kde ale brát? Podle analýzy webu War on the Rocks všude. Rusko údajně rozehrálo masivní náborovou kampaň. Už dříve se spekulovalo o tom, že Moskva začne posílat na frontu ženy, především ale cílí na cizince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové plánují tunel na Krym. Expert popsal, proč megalomanský projekt nemůže vyjít

Rusko láká občany ze spřízněných zemí, aby šli za Kreml do války. Třeba výměnou za peníze a občanství. Moskva takto údajně nahnala na Ukrajinu stovky Kubánců, Nepálců, Kolumbijců, Srbů, Lybijců a příslušníků dalších národností.

Ne všichni ale věděli, že půjdou do války. „Kubánští odvedenci se svěřili, že byli vylákáni do Ruska pod falešnou záminkou, například přijeli na práci řidiče a místo toho byli odvedeni na frontu. V září kubánská vláda zveřejnila oznámení, že odhalila a rozbila síť obchodníků s lidmi, která shromažďovala rekruty pro ruské válečné potřeby,“ napsal web War on the Rocks.

Od studentů po pracovníky

Moskva ale nepoptává pouze cizince v zahraničí, ale také ve své vlastní zemi. Údajně se například snaží naverbovat výměnné studenty z Afriky a poohlíží se také po cizincích, kteří v Rusku pracují. Na rizika spojená s násilným rozšiřováním ruské zahraniční legie upozornila i britská rozvědka.

„V září varovala, že Kreml nyní sleduje zhruba šest milionů migrujících pracovníků v Rusku jako nevyužitý zdroj pracovních sil pro frontovou linii. Místní tisk uvádí, že někteří migranti jsou již shromažďováni a nasazováni do služby. Tento trend má temné paralely s horečnou mobilizací zahraničních dělníků v Německu v posledních měsících druhé světové války,“ píše se v analýze. „Je to obzvláště znepokojivé, protože jakmile země začnou používat donucovací taktiky k získávání cizinců do služby, mají tendenci tyto aktivity rychle rozšiřovat,“ zdůraznili její autoři.

Podle webu War on the Rocks současné mobilizační snahy Ruska naznačují, že nové vojáky pro frontu shání opravdu usilovně a že jich tudíž nemá dostatek. Což může být pro Ukrajince dobrá, ale i špatná zpráva.

„Existuje důvod k obezřetnosti. Víme, že vůdci, kteří se cítí pod tlakem doma i v zahraničí, někdy prodlužují i prohranou nebo nákladnou válku v naději, že zůstanou ve funkci. Tento trik je známý jako hazardní hra o vzkříšení. V takovém kontextu by se migranti a další cizinci v Rusku mohli snadno stát potravou pro děla vlády, která se nestará o mezinárodní renomé nebo odsouzení,“ uzavřel web.

Tagy: