Orbánova cesta do Moskvy má smysl, shodli se komentátoři. Kulidakis vzpomněl na Kissingera

Putin s Orbánem jednali o urovnání války na Ukrajině.

ZPRÁVY, František Kalenda, Daniel Hůle, Iva Merhautová, Thomas Kulidakis, Marek Stoniš - 8.7. v 09:00

Maďarský premiér Viktor Orbán se jako jediný snaží mluvit s oběma stranami rusko-ukrajinského konfliktu, ocenili politikovu návštěvu Moskvy ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis a šéfredaktor deníku To Marek Stoniš. Neshodli se tak s premiérem Petrem Fialou (ODS), který v reakci na Orbánovu cestu zdůrazňoval, že „nereprezentuje český ani evropský postoj“.

„Orbán je jediný, kdo se snaží komunikovat s oběma stranami konfliktu. Jestliže byl nejdříve v Kyjevě, následně v Moskvě a nyní v Pekingu, chybí mu Brazílie, Indie a USA. Poté může svá zjištění předložit na zasedání Rady Evropské unie,“ řekl Kulidakis v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Patrioti pro Evropu mocně posilují. K „Babišově“ frakci se přidají i Le Penová a Salvini

Podle komentátora by se i díky němu mohla EU vrátit na scénu jako zprostředkovatel mírových jednání. „V souvislosti s Orbánovou cestou jsem si vzpomněl na Kissingera a kyvadlovou diplomacii. Je nutné mluvit nejen s těmi, které máte rádi, ale i s naprosto odlišnými státníky. Když dojdou slova, přichází na řadu zbraně,“ poznamenal Kulidakis.

Zahraniční mise maďarského předsedy vlády ocenil i Stoniš, který ji vnímá jako projev „klasické diplomacie“. „Při absenci komunikace nastupují nejen zbraně, ale i politika vůči Rusku, která se ukázala jako zcela neúčinná. Sankční balíčky poškozují především státy EU, nikoliv Rusko,“ nechal se slyšet. Novinářovi vadí, že někteří představitelé evropských zemí již postavili Orbána na úroveň Putina.

Český premiér Fiala v pátek reagoval na Orbánovu cestu do Moskvy na síti X. Vymezil se proti ní s tím, že maďarský politik „nereprezentuje v Moskvě český nebo evropský postoj“, a připomněl, že Orbán nemá od států EU žádný oficiální mandát k vyjednávání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdo bude premiérem Francie? Mélenchon asi narazí. „Ďábelská teorie“ nahrává exprezidentovi

Tagy: