Rusko se chlubí první zničenou „obrněnou bestií“ z USA. Hoří stejně jako vše ostatní, vzkázalo

Zničili jsme první americký bitevní tank M1A1 Abrams, chlubí se vedení ruských sil bez dalších podrobností. Na sociálních sítích se vzápětí objevila fotografie hořícího vraku jednoho z nejobávanějších bojových strojů z USA. Zda přežila osádka tanku, není zřejmé. Okolnosti zničeného stroje nelze nezávisle ověřit, stejně tak není zřejmé, z jaké doby je zveřejněný snímek. Není to první stroj ze západních skladů, který padl za oběť ruským okupantům.

O hořícím tanku Abrams informovala také agentura Reuters. Fotografie ikonického několikatunového stroje se na internetu objevily během pondělí – nejprve na proruských soukromých telegramových účtech, později se ke zničenému válečnému stroji a páteři americké pozemní armády přihlásil také Kreml.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Špionážní poklad Rusů sestřelen. Tvrzení Ukrajinců ale nesedí, experti mají převratnou teorii

„Od samého začátku naši vojáci říkali, že tyto tanky budou hořet stejně jako všechno ostatní,“ citovala státní tisková agentura RIA Novosti Dmitrije Peskova, mluvčího Vladimira Putina. Odvolával se na předchozí případy, kdy se Rusku podle jeho slov podařilo zničit západní techniku na Ukrajině.

Video: Pomoc Ukrajině vázne. Co obráncům chybí ze všeho nejvíce?

Ani agentura Reuters nemohla okamžitě ověřit okolnosti snímku, zveřejněného na sociálních sítích, který zobrazuje hořící vrak tanku Abrams. Není jasné, co se stalo s osádkou a zda se dokázala zachránit. Vzhledem k tomu, že věž tanku, alespoň na snímku, vypadá relativně nedotčeně, je možné, že ho Ukrajinci odtáhnou do týlu na opravy.

M1A1 patří k dobře opancéřovaným strojům a oproti ruským protějškům posádka v něm má mnohem větší šanci na přežití. Důvod je jednoduchý – i moderní ruské tanky jako T-90M skladují munici ve věži.

Pokud je zasažen a střela trefí muniční zásoby, nastane katastrofální exploze. U zničeného amerického stroje je vidět, že hoří především tzv. vyfukovací panely, které po zásahu tanku přesměrují tlak a plameny ven. Právě tato pomůcka často zachraňuje životy.

Spojené státy poslaly na Ukrajinu nižší desítky tanků M1A1 Abrams, valná většina z nich už byla loni v říjnu u obránců a záhy nasazena do aktivní služby. Dalo by se tedy říct, že po více než čtyřech měsících by to mohl být první zničený americký tank ve službách Ukrajiny.

Dříve se objevovaly záběry a snímky jiné zlikvidované západní techniky, zpravidla to byla bojová vozidla pěchoty jako M2 Bradley či různé obrněné transportéry. Nemalá část z nich se loni zapojila do velké ukrajinské protiofenzívy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náčelník generálního štábu Karel Řehka otevřel téma vojenské služby v Česku. Jak si ji představuje?

Tagy: