Skandál na gymnáziu v Soběslavi: Rusko osvobozuje Ukrajinu od nacistů, hlásá učitel

Učitel dějepisu ze Soběslavi hlásá ruskou propagandu

Učitel dějepisu ze Soběslavi hlásá ruskou propagandu

Skandál otřásá gymnáziem v Soběslavi. Tamní učitel dějepisu veřejně hlásá, že Rusko na Ukrajině nepáchá agresi, ale pouze ji osvobozuje od nacistů. Náměstek hejtmana už na učitele podal trestní oznámení. Ředitel ho ale zatím nechává učit.

Marek Adam je učitel dějepisu a místopředseda strany Aliance národních sil. Skandál způsobilo jeho vystoupení na demonstraci na pražské Letné. „Udělali ze mě schvalovače agrese Ruska, já toto spojení naprosto odmítám, protože Rusko tam neprovádí agresi, snaží se osvobodit oběti genocidy, která tam trvá osm let,“ hlásal učitel.

Názory učitele pobouřily náměstka jihočeského hejtmana Pavla Klímu (TOP 09), který na něj podal trestní oznámení. „Může se jednat o hlásání věcí natolik škodlivých, že může jít o trestnou činnost,“ popsal Klíma.

Ředitel gymnázia Petr Lintner sice s Adamovými výroky nesouhlasí, s jeho prací byl ale dosud spokojen. „Navštívil jsem několik hodin výuky pana Adama včetně moderních dějin a musím potvrdit, že jeho politické názory se do výuky nepromítají,“ uvedl ředitel školy. Škola podle něj nemá rozhodovat, kde končí hranice svobody slova a začíná trestný čin. Pedagog, který měl v neděli nedostupný telefon, proto učí dál. „Je proti mě vedena cílená likvidační a dehonestační kampaň na politickou objednávku,“ sdělil Marek Adam.

Ozval se jen jeden rodič

Rodiče se prý ale nijak dramaticky nebouří. „Ne, ozval se jeden rodič,“ řekl ředitel. „Hodně rodičů, kteří tady mají děti, se bojí prezentovat svoje názory, mají strach,“ sdělil zastupitel Soběslavi Miloš Bučinský (Piráti).

Za schvalování války nebo popírání zločinů přitom hrozí vězení. Případ má nyní na stole státní zastupitelství pro Prahu 5 a už měli být osloveni první svědci. Policie podle dřívějšího vyjádření také prošetřuje některé účastníky demonstrace, na které pedagog vystoupil. „Zjišťujeme, zda se někdo dopustil protiprávního jednání či nikoliv,“ uvedl mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Policie v souvlislosti se schvalováním ruské invaze řeší už desítky případů.

Tagy:
škola Ukrajina učitel Letná TOP 09 gymnázium Praha Rusko Jan Daněk pedagog Soběslav Policie České republiky Státní zastupitelství ČR Pavel Klíma Aliance národních sil