Děsivé scény nad Oděsou: Štáb CNN natočil mohutné ostřelování. To jsem nezažil, líčí reportér

Oděsa čelila ruskému útoku.

Rusko podniklo masivní útok na Oděsu

Ukrajinské přístavní město Oděsa čelilo už druhou noc po sobě masivním ruským útokům – Moskva přiznala, že má jít o pomstu za pondělní sabotáž Kerčského mostu, který spojuje Rusko s Krymem. Štáb CNN se v době útoků nacházel v Oděse, kamery natočily noční šílenství.

Ukrajinské přístavní město Oděsa je od fronty na východě země vzdálené stovky kilometrů, přesto jeho obyvatelé zažívají kvůli ruským vzdušným útokům hrůzy války na vlastní kůži. V tomto týdnu ruská armáda provádí zvláště tvrdé údery. První přišel v noci na úterý, další v noci na středu.

V pondělí došlo k prozatím neobjasněné sabotáži Kerčského mostu, strategické spojnici mezi Ruskem a Krymem. Moskva se nechala slyšet, že se útoky na Oděsu za tuto sabotáž mstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mohutný noční útok Rusů na ukrajinské přístavy. Exploze v Oděse, Mykolajiv zachvátil požár

Noční běsnění

„Je to druhá noc v řadě, kdy Rusko provádí masivní útoky na Oděsu. Tuto noc byly ještě silnější než před 24 hodinami,“ popsal přímo z místa reportér americké CNN Alex Marquardt.

Podle něj Rusko zapojilo znovu do akce íránské kamikaze drony Šáhid. Vedle nich Oděsu ohrožovaly ruské střely Kalibr. Proti ruským zbraním se postavila hustá ukrajinská protivzdušná obrana, což na nebi vytvořilo děsivou scénu. Štáb CNN noční válku natočil na kameru.

„Nikdy jsem nic takového nezažil. Viděli jsme záblesky, střely a objekty, pravděpodobné drony Šáhid, co byly sestřelené z nebe,“ líčil Marquardt.

I on si myslí, že ze strany Kremlu šlo nejspíše o odvetu za sabotáž Kerčského mostu. „Rusko varovalo, že stále hledá další možnosti, jak na ni odpovědět,“ uvedl americký reportér.

Rusko navíc v pondělí definitivně potvrdilo, že po téměř roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty. Součástí ujednání zprostředkovaného Tureckem a OSN byla mimo jiné ochrana nákladních lodí připlouvajících a vyplouvajících ze tří ukrajinských přístavů – Čornomorsku, Južneho a právě Oděsy.

Tagy: