Rusko usiluje o prodloužení jaderné dohody s USA. Bojí se síly Washingtonu, míní expert

Slavný americký bombardér B-2, který může nést i jadernou bombu.

Expert Visingr komentuje válku na Ukrajině

Ruská strana podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova usiluje o prodloužení smlouvy START, která tkví v limitaci jaderného arzenálu Ruska a USA. Vojenský analytik Lukáš Visingr se domnívá, že Rusko by v případě zániku dohody nebylo schopné držet se Spojenými státy technologický krok.

Dohoda START určuje maximální velikost jaderného arzenálu USA a Ruska. Byla podepsána v roce 2010 v Praze a navazuje na dřívější ujednání z dob studené války. Smlouva měla původně vypršet už loni, ale americký prezident Joe Biden ji prodloužil o dalších pět let, tedy do roku 2026.

V době války na Ukrajině teď Rusko usiluje o její další prodloužení. V čem vůbec dohoda spočívá? „Stanovuje dva limity, každá ze stran si může ponechat 1 550 strategických nukleárních hlavic a 800 nosičů. Právě v tom omezení je dohoda klíčová,“ uvedl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Podle něj dohoda o prodloužení smlouvy úplně nespěchá. Přesto má pravděpodobně svůj důvod, že Rusko téma řeší právě nyní.

„To prohlášení Ruska je potřeba číst v kontextu války na Ukrajině. Je zřejmé, že má Rusko zájem na tom, aby dohoda byla prodloužena. Jsou si vědomi, že pokud by limity padly, nebudou mít Rusové peníze na udržování a modernizování jaderného arzenálu. Američané by je proto mohli předběhnout,“ míní expert.

Visingr se rovněž domnívá, že americká pomoc Ukrajině je v současnosti klíčová. Bez západních zbraní by Kyjev nedokázal Rusku dlouhodobě vzdorovat.

Tagy: