Prohráváme, jaderná apokalypsa může nastat. Putinův ideolog nastínil tři scénáře vývoje války

Alexandr Dugin na pohřbu dcery

Válka na Ukrajině (23.9.2022 7:00)

Rusko začíná prohrávat, přiznal to Alexandr Dugin, blízký Putinův člověk, jehož dceru zabila minulý měsíc nastražená bomba v autě. V případě, že by Rusko mělo ve své útočné válce na Ukrajině utrpět porážku, vidí přední ruský ideolog jadernou apokalypsu jako pravděpodobný scénář. Rusko podle něj užití atomových zbraní seriózně zvažuje. Ve svém prohlášení také podpořil rozhodnutí šéfa Kremlu o částečné mobilizaci.

„Všechny naše nesnesitelné oběti nepřijdou vniveč. Stát i lid jsou na stejné straně barikády. Na straně druhé je absolutní nepřítel,“ okomentoval Dugin Putinův krok k povolání dalších 300 tisíc vojáků do invaze na Ukrajinu. „Je důležité neztratit duši ani v nejzuřivějším krutém boji s brutálním nepřítelem. Bojujeme na straně boha a nebes, na straně Země a duše. Proto darujeme naši krev, proudící přímo z ruských srdcí,“ dodal v prohlášení na sociální síti Telegram.

Dugin zmínil tři scénáře

Ideolog dále na síti sdílel vlastní pohled na možné výsledky války, včetně jaderné apokalypsy. Nejprve se věnuje scénáři vítězství Ukrajiny. To by podle něj znamenalo „ne jenom konec režimu, ale konec všeho a všech. V podstatě by šlo o konec Ruska. Pokud započneme ústup, všechno padne“.

Druhou možnost pro něj představuje nukleární apokalypsa. „Je možné, že Moskva, která začíná vážně prohrávat, se rozhodne užít atomové zbraně. Rusko tu možnost nepochybně zvažuje. Prohra by pro stát i lid znamenala naprosté zničení, ne jenom těžkou porážku. Jaderný scénář nelze vyloučit,“ zhodnotil pravděpodobnost nukleárního konfliktu. Západ podle Rusa tuto možnost jednoznačně podceňuje.

Třetí, podle něj nejdůležitější, scénář popsal na úrovni ideologie. „V Rusku dochází k revoluci shora. Putin, který se už odklonil od Západu, toto naprosté a nezvratné rozdělení změní ve směr, strategii, ideologii a v jediné vodítko k existenci. Nebudou žádné kompromisy, Rusko se stane lidovým impériem s antikapitalistickým nábožensko-společenským přesvědčením. Liberalismus a ‚westernismus‘ budou zakázány,“ nastínil Dugin svou představu možné budoucnosti země. V tomto případě se podle něj změní „speciální vojenská operace“ ve svatou válku. Za klíčové by pak považoval zbavení se závislosti Ruska na Západu ve všech rovinách a jeho kompletní odstřižení.

Tagy: