Putin by mohl vypustit jaderné zbraně menší ráže. Šlo by o demonstraci síly, říká Šedivý

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří během koncertu ve Velkém kremelském paláci, 20. září 2022.

360° (922)

Ruský prezident rád připomíná světu, že jeho země vlastní jaderné zbraně. Opakovaně jimi vyhrožuje kvůli válce na Ukrajině. Podle armádního generála v záloze Jiřího Šedivého by částečně nemuselo jít o plané řeči. Mohl by je tak i použít, ač v menší ráži, varoval v pořadu 360°. Šlo by tak prý o demonstraci síly Kremlu. Podle diplomata a experta na vyzbrojování Daniela Koštovala by Vladimir Putin mohl zajít ještě dál, jeho okolí by mu to ale pravděpodobně neumožnilo, což by mohlo znamenat i pád režimu.

„Jaderné zbraně jsou pořád na stole, ve vypjatých situacích to Rusko vždycky připomene. Je to ale potřeba brát s rezervou, protože by to znamenalo jadernou válku. I Rusové ví, kam až by to mohlo zajít,“ klidnil přehnané obavy Šedivý.

Nevyloučil ale, že by Kreml v „zastrašování“ přeci jen mohl udělat podstatný krok kupředu. „V kritickém okamžiku by mohli použít jaderné zbraně malé ráže jako výhrůžku a demonstraci síly. Nevíme, co se prezidentovi Putinovi děje v hlavě,“ upozornil dále v pořadu 360°.

Koštoval připomněl, že se Putin zmínil o tom, že je vydírán jadernými zbraněmi Západu. „Nic z toho nezaznělo, evidentně došlo k neveřejnému sdělení. Zřejmě takovému, že pokud jaderné zbraně ruský prezident použije, bude to znamenat zcela razantní reakci,“ uvedl diplomat.

Pád režimu?

Putin prý už v minulosti několikrát prozradil, co se děje v zákulisí debat tím, že na to veřejně zareagoval. „Rusko bylo asi silně varováno a Putinův režim je z toho znervózněn,“ dodal Koštoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

A Putina by nepodceňoval, k použití jaderných zbraní by prý přistoupit skutečně mohl. „Jsem však přesvědčen, že lidé, kteří by to měli vykonat, to neudělají. To by mohl být konec režimu,“ popsal možný scénář Koštoval.

Putin Evropě jadernými zbraněmi pohrozil naposledy spolu s vyhlášením částečné mobilizace ve středu ráno. Šéf Kremlu prohlásil, že ohledně využití všech dostupných prostředků proti nepříteli rozhodně „neblafuje“. Rusko je na poli jaderných zbraní alespoň na papíře gigantem. Jedna střela dokáže srovnat se zemí Londýn. Kolik má Rusko jaderných zbraní a co dovedou?

Polské ministerstvo i v této souvislosti zareagovalo a nechalo do všech okresů v zemi rozvézt tablety jodidu draselného pro případ jaderné havárie na válkou zasažené Ukrajině. Oficiálním důvodem jsou boje kolem Záporožské elektrárny. Stejnou ochranu by ale lidé mohli využít i v případě jaderného útoku.

Tagy: