Tvrdý úder Rusů v Poltavě: Zabili 50 lidí. Střely zasáhly i školu a nemocnici, říká Zelenskyj

Rusko zasáhlo i elektrorozvodnu v Dněpropetrovské oblasti. (2.září 2024)

Ruský nálet ma Poltavu

Nejméně 50 mrtvých a 271 raněných si podle mluvčího záchranářů vyžádal úterní ruský vzdušný útok na vojenský institut komunikací v ukrajinském městě Poltava v centrální části země. Podle jiných úředních představitelů je mrtvých již 51 a pod troskami může být ještě 15 lidí, uvedly tiskové agentury. Předchozí bilance činila 47 zabitých a více než 200 zraněných, jak sdělila Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta. Dvě balistické rakety zasáhly kromě vzdělávací instituce také nedalekou nemocnici, oznámil předtím prezident Volodymyr Zelenskyj. Letos jde o nejtragičtější vzdušný útok na Ukrajinu.

Fotografie zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly těla několika mladých mužů ležící na zemi, pokrytá prachem a troskami, s těžce poničenou velkou budovou za nimi.

ČTĚTE TAKÉ: Válka Ruska s NATO? Kreml červenou linii nepřekročí, reaguje ukrajinský expert na Lipavského

„Pod sutinami zůstali uvězněni lidé. Mnoho z nich se podařilo zachránit,“ napsal Zelenskyj na Telegramu a dodal, že Rusko za tento úder zaplatí. Prezident opět vyzval spojence Ukrajiny, aby Ruskem napadené zemi poskytli další systémy protivzdušné obrany a zbraně dlouhého doletu, které podle něj mohou Ukrajince ochránit před ruským terorem. „Potřebujeme je teď, ne později. Každý den zpoždění znamená bohužel další ztracené životy,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň nařídil vyšetření všech okolností toho, co se stalo. Do záchranné operace jsou podle něj zapojeny všechny potřebné služby.

Ruské rakety, které zasáhly vojenské vzdělávací zařízení v hlubokém týlu, připravily o život desítky vojáků a další stovky zranily, připustily ukrajinské pozemní síly. Vojenské velení vede vyšetřování s cílem objasnit, zda vedení učiliště udělalo dost, aby ochránilo životy a zdraví vojáků před hrozbou nepřátelských raket, uvedlo v prohlášení. Slíbilo zpřísnit opatření pro zajištění bezpečnosti vojsk ve vojenských objektech.

Pozemní síly neupřesnily, kolik obětí bylo z ozbrojených sil, poznamenala agentura Reuters a dodala, že útok byl velkou ranou pro Kyjev, který se snaží posílit své ozbrojené síly, aby dál držely obranu před silnějším nepřítelem.

Šéf oblastní správy Filip Pronin na Telegramu napsal, že mnoho obyvatel Poltavy daruje krev a že „koordinované akce záchranářů a zdravotníků dnes zachránily mnoho životů“.

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo úterý za „hrůzný den“ pro Poltavu. Uvedlo, že doba mezi vyhlášením poplachu a příletem střel byla velmi krátká. Zásah tak zastihl lidi během evakuace do krytu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minam

Tagy:
válka útok Rusko ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Poltava ruská invaze na Ukrajinu konflikt, válka a mír