Dělostřelecká matematika: KLDR dodala Rusku čtyřikrát více munice, než Západ vyrobí za rok

Severní Korea od začátku války poslala do Ruska tisíce kontejnerů s municí, podle odhadů mohly ukrývat více než šest milionů kusů klíčové dělostřelecké munice. Upozornil na to nezávislý list The Moscow Times. Pro srovnání – aby Západ při současné produkci dokázal vyrobit takový objem střel pro Ukrajinu, potřeboval by skoro čtyři roky.

Drony, tanky, stíhačky mohou dosáhnout lokálních úspěchů, reálně ale válečnou frontou na Ukrajině hýbají dělostřelecké náboje. Rusko je v této statistice od začátku války neustále o krok vepředu, tudíž si může dovolit každý den vypálit podstatně více projektilů než Ukrajina, čímž obránce dostává pod vytrvalý tlak.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině? Výsledek není jistý, říká Pavel. Rusko je ale dnes slabší než v roce 2022

Nejžádanějším artiklem na frontě jsou pro Ukrajinu dělostřelecké náboje ráže 155 milimetrů (kompatibilní se systémy NATO) a pro Rusy střely příbuzných parametrů. Některé tyto střely dostaly Ukrajina i Rusko ze skladových zásob spojenců, další část si vyrábějí po vlastní ose a další náboje pro ně produkují alianční partneři.

Rusko vítězí ve dvou hlavních statistikách – od začátku války více dělostřeleckých nábojů dostalo a také jich dokáže každý rok více vyrobit.

Kvantita ano. Ale co kvalita?

Co se týče zahraničních dodávek, tak nejnovější data amerického ministerstva zahraničí ukazují, že Západ dodal Ukrajině od začátku války přes tři miliony dělostřeleckých nábojů klíčové ráže. Drtivou většinu dodávek nesly na bedrech Spojené státy.

Ruských spojenců je na první pohled početně méně, po stránce kvantity jsou ale efektivnější. Dělostřelecké náboje dodává Moskvě především Severní Korea. Nezávislý list The Moscow Times s odkazem na jihokorejskou expertízu uvedl, že od začátku invaze poslala KLDR do Ruska nejméně 13 tisíc kontejnerů se zbraněmi.

Podle odhadů se v těchto kontejnerech mohlo skrývat celkem více než šest milionů dělostřeleckých nábojů ráže 152 milimetrů – tedy zhruba dvakrát více nábojů, než za stejnou dobu poslal Západ Ukrajině.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že západní dělostřelecké náboje jsou kvalitnější a v praxi využitelnější. Na začátku roku se objevila zpráva, že si ruští vojáci stěžují na kvalitu dělostřeleckých nábojů z KLDR, se kterými je údajně obtížné trefit cíl.

Ruská produkce drtí Západ

Rusko ale boduje i na poli roční produkce dělostřeleckých nábojů. Americká CNN odkázala na odhady NATO, podle kterých Moskva vyrobí ročně tři miliony střel. Kolik zvládne vyrobit KLDR, není jasné. Stejně tak není zřejmé, kolik nábojů si dokáže pro sebe vyprodukovat Ukrajina. Kyiv Independent uvedl, že Kyjev začne vyrábět náboje ráže 155 milimetrů nejdříve v druhé polovině letošního roku.

Známá jsou ale data produkce dělostřeleckých nábojů, které míří ze Západu na Ukrajinu. Ukazuje se, že čísla jsou prozatím za očekáváním. Ne v případě Spojených států, kde už dokonce vznikla nová továrna určená čistě pro výrobu pro Ukrajinu. USA při současném tempu zvládají pro spojence vyrobit asi milion nábojů ročně.

Web Svobodné Evropy ale upozornil, že Evropa své sliby nestíhá plnit. Evropská komise ohlásila, že zvládne vyrobit až 1,7 milionu dělostřeleckých nábojů za rok. Současné kapacity jsou ale zhruba na třetině. Podle odhadů estonského ministerstva obrany zvládne EU za rok vyrobit „jen“ 600 tisíc nábojů.

Kolik vyrobí jednotlivé země ročně dělostřeleckých nábojů?

Rusko USA EU
tři miliony milion 600 tisíc

Z toho vyplývá, že zaručená roční produkce Západu pro Ukrajinu je zhruba 1,6 milionu dělostřeleckých nábojů. Tedy přibližně dvakrát méně než ruská roční produkce a téměř čtyřikrát méně než kolik Moskvě obstaraly severokorejské kontejnery.

Rozdíl se snaží tlumit česká muniční iniciativa, která získává dělostřelecké náboje ze zemí mimo Evropskou unii. Díky programu se podle listu Kyiv Post dostalo během prázdninových měsíců na Ukrajinu asi 200 tisíc dělostřeleckých nábojů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Granáty padající z nebe a zaskočení okupanti. Ničivý noční úder Ukrajinců zachytily kamery

Tagy: